Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Ukrasi litica jadranskih otoka

28.05.2014.

Nove poštanske marke iz serije Svjetionici

Zagreb, 28. svibnja 2014. – Početak ljetnih mjeseci Hrvatska pošta obilježit će novim prigodnim poštanskim markama iz jedne od najljepših i najupečatljivijih serija, Svjetionici, koje će pustiti u optjecaj 30. svibnja. Ove godine motivi poštanskih maraka, koje će brojnim turistima zasigurno biti unikatni suveniri, su svjetionici Palagruža, Struga i Sušac.
  • Palagruža (marka nominalne vrijednosti 2,80 kn) može se pohvaliti najvećom svjetioničarskom zgradom na istočnom dijelu Jadrana. Svjetlo dometa 25 nautičkih milja uključeno je prvi put 1876. godine. U vrijeme gradnje svjetionika otkriveni su prvi arheološki nalazi, koji upućuju na naseljenost Palagruže još u neolitiku. Palagruški arhipelag najudaljeniji je dio teritorijalnoga kopna Republike Hrvatske te je važan orijentir u plovidbi iz Otranta prema jadranskim lukama.
  • Struga (marka nominalne vrijednosti 5,80 kn) jedini je svjetionik na Lastovu te svojim svjetlosnim snopom noću obilježava jedino sigurno zaklonište na južnoj obali otoka, uvalu Skrivena luka. Svjetionik Struga je od svoje gradnje 1839. godine prepoznatljiv po 20 metara visokoj kamenoj kuli. Jedan je od glavnih orijentira u plovidbi otvorenim morem tog dijela Jadrana. Specifičnost ovoga jadranskog svjetionika jest i činjenica što je riječ o jedinom objektu sigurnosti plovidbe o kojem se cijelo jedno stoljeće brinu svjetioničari iz iste obitelji, Kvinta – djed, a potom i otac danas službujućeg svjetioničara Jurice Kvinte.
  • Sušac (marka nominalne vrijednosti 5,80 kn) jest otok čijim južnom vrhom dominira velebna zgrada svjetionika sagrađena 1878. godine. Svjetioničarska zgrada, kamena katnica s kulom u središnjem dijelu, ubraja se među veće na Jadranu. S istočne strane svjetionik je opasan starom zidinom. Modre dubine neposredno pod liticom na kojoj je svjetionik roniocima su oduvijek bile primamljive jer otkriti što krije plavetnilo ovoga jadranskog otočića pravi je izazov.
Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, autor je dizajna poštanskih maraka Svjetionici 2014., dok je autor fotografija Andrija Carli, fotograf iz Splita. Naklada maraka iznosi 100 000 primjeraka po motivu, a tiskane su u arčiću od deset maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 30. i 31. svibnja 2014. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.