100 godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

100 godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

63 kandidata pohađala su nastavu koja je počela 12. siječnja 1918.

Zagreb, 1. prosinca 2017. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 4. prosinca prigodnu poštansku marku 100 godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čiji je motiv reljef Roberta Frangeša Mihanovića Medicina. Marko Ercegović autor je fotografije reljefa, a marku je oblikovala za tisak Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost novog prigodnog izdanja iznosi 3,10 kuna, naklada je 100 000 primjeraka, a marka je izdana u arku od 16 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Sva izdanja poštanskih maraka mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte na adresi www.epostshop.hr.

Na svom stogodišnjem putu razvoja Medicinski fakultet postao je središnje medicinsko učilište u zemlji koje okuplja najveći dio stručne i znanstvene medicine. Njegovi su istraživački programi temeljeni na suradnji i usmjereni prema inovacijama te povezuju znanstvenike iz područja temeljnih, javnozdravstvenih i kliničkih znanosti. Od samih početaka Fakultet stvara poticajno intelektualno okružje, promovira znanstvene i humanitarne aspekte medicinske prakse te provodi znanstvena istraživanja koja rezultiraju napretkom znanosti i njenom primjenom u nastavnom procesu i unaprjeđenju zdravstvene skrbi.

Povijest Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ispisuje prvo stoljeće njegova postojanja po čemu ga ubrajamo u mlađa europska medicinska učilišta. Raspadom Austro-Ugarske Monarhije počinju se ostvarivati stremljenja za osnutkom medicinskog fakulteta koja će kulminirati na sjednici Sabora Kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije održanoj 25. siječnja 1917. na kojoj je zastupnik Milan Rojc predložio vladi otvorenje medicinskog fakulteta u školskoj godini 1917./1918. Prijedlog Milana Rojca pokrenuo je aktivnosti koje su 12. studenog iste godine postigle vrhunac u odluci bana da se otvorenje i odobri.

Za provedbu uređenja Fakulteta, izbor dekana te donošenje prijedloga za popunjavanje katedra imenovani su u skladu s člankom 82. sveučilišnog zakona Miroslav Čačković, Dragutin Mašek i Teodor Wickerhauser. U prosincu je sastavljen prvi plan predavanja, a 12. siječnja 1918. nastupnim predavanjem Drage Perovića O smjeru nastavnog i znanstvenog rada u anatomiji započela je nastava koju su pohađala 63 kandidata. U svibnju 1918. prvim dekanom imenovan je Miroslav Čačković te slijedi intenzivan rad na adaptaciji zgrada na Šalati za potrebe bazičnih predmeta te popunjavanje katedara vlastitim nastavnicima.

Žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. prosinca 2017. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.