Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Financijske usluge

Kako mogu poslati novac u inozemstvo?
Novac u inozemstvo možete poslati iz poštanskog ureda međunarodnom poštanskom uputnicom PostCash, Western Unionom te mobilnom aplikacijom PostCash.

Koja je razlika između međunarodne poštanske uputnice PostCash i Western Uniona?
Razlika je u iznosu naknade, zemljama u koje se novac može poslati (ili iz kojih se može primiti) te maksimalnom iznosu za slanje
 
Međunarodnom poštanskom uputnicom PostCash novac se može poslati u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju. Maksimalan iznos koji možete poslati iz poštanskog ureda je 1500 eura (Crna Gora do 1000 eura). Maksimalan iznos koji možete poslati mobilnom aplikacijom PostCash je 950 eura.
Najmanji iznos naknade za slanje novca PostCash uputnicom je 5,96 eura, a najviši 39,15 eura.
Western Unionom možete slati novac u više od 200 zemalja, a maksimalan iznos je 5.000,00 eura. Za slanje novca Western Unionom naknada ovisi o zemlji slanja tako da ona iznosi: od 7,00 eura do 100,00 eura za zemlje regije (BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija), od 10,00 eura do 170,00 eura za zemlje SEPA područja, te od 12,00 eura do 200,00 eura za ostale zemlje.
Koliki je iznos naknade za slanje novca PostCashom i Western Unionom?

Iznos naknade ovisi o načinu slanja, zemlji u koju se šalje novac i o iznosu koji se šalje. Najmanji iznos naknade za slanje novca PostCash uputnicom je 5,96 eura a najviši 39,15 eura.
https://www.posta.hr/medunarodna-postanska-uputnica-postcash-166/166
 
Za Western Union iznos naknade je od 7,00 eura do 100,00 eura za zemlje regije (BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija), od 10,00 eura do 170,00 eura za zemlje SEPA područja te od 12,00 eura do 200,00 eura za ostale zemlje.
Zemlje SEPA područja: Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka Republika, Slovenija, Španjolska, Švedska.
https://www.posta.hr/western-union-6343/6343
 

U kojem je roku moguća isplata novca u inozemstvu?

Nakon 30 min od uplate za međunarodnu poštansku uputnicu PostCash te nakon 15 minuta od uplate u bilo kojem dijelu svijeta za Western Union.
 

Koliki je rok valjanosti međunarodne poštanske uputnice PostCash ili Western Uniona, tj. u koliko se dana može podići?

Rok valjanosti PostCash uputnice dogovoren je sporazumom i iznosi 30 dana. Ako se novac ne isplati u roku od 30 dana, uputnica se vraća pošiljatelju. Nakon povrata uputnice Hrvatska pošta obavještava pošiljatelja da može preuzeti vraćeni novac u poštanskom uredu (ako je uputnica predana u poštanskom uredu). PostCash uputnica poslana putem mobilne aplikacije se nakon istaka roka valjanosti vraća pošiljatelju (uputnički iznos se doznačuje na karticu kojom je obavljeno plaćanje).
Western Unionova uputnica nalazi se u sustavu, koji agent može provjeravati, 45 dana. Nakon tog razdoblja, ako iznos nije isplaćen primatelju, na osnovi zahtjeva pošiljatelja može se obaviti povrat novca. WU uputnica se na zahtjev pošiljatelja može ponovno aktivirati u sustavu i biti ponovno dostupna primatelju za isplatu.
 

Mogu li poslati novac mobilnom aplikacijom?
Mobilnom aplikacijom PostCash možete slati novac u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju. Novac može biti isplaćen u bilo kojem poštanskom uredu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji u roku od 30 minuta od obavljene uplate. Aplikaciju možete preuzeti na Google Playu ili App Storeu, a više o usluzi saznajte na Postcash MOBILNA APLIKACIJA.

Može li maloljetna osoba primiti novac?

Poštansku uputnicu u unutarnjem i međunarodnom prometu te Western Unionovu uputnicu mogu primiti jedino osobe starije od 18 godina.
 

Koji je rok za isplatu novca poštanskom uputnicom u unutarnjem prometu?

Novac poslan poštanskom uputnicom bit će dostavljen primatelju na adresu u roku od maksimalno četiri radna dana od dana uplate poštanske uputnice.
Poštanske uputnice s dopunskom uslugom CashExpress mogu se isplatiti isti dan u roku od 15 minuta u bilo kojem poštanskom uredu.
U rok isplate se ne računa dan zaprimanja uputnice i vrijeme kad poštanski ured ne radi.


 

Kolika je naknada za poštansku uputnicu?

Naknada za slanje novca poštanskom uputnicom u unutarnjem prometu iznosi 4,00% (s PDV-om) od iznosa navedenog na uputnici. Najmanji iznos naknade je 1,90 eura za uplate do 47,50 eura.
Ako je poštanska uputnica poslana s dopunskom uslugom CashExpress, naplaćuje se, osim naknade za slanje, dodatna naknada za uslugu u iznosu 3,00 eura.