Hrvatska pošta

Filatelija

U svojoj osnovnoj funkciji, poštanska marka zalijepljena na pošiljku jest dokaz da je poštarina plaćena. No tijekom povijesti, već duže od stoljeća i pol, marke su postale „veleposlanici“ svojih zemalja i naroda. Hrvatske poštanske marke krase raznovrsni motivi, kao i visoka kakvoća likovnih i grafičkih rješenja nastala radom istaknutih akademskih slikara i grafičara. Upravo su zato hrvatske poštanske marke s godinama stekle zapažen ugled i uspjeh u svijetu. O tomu najbolje svjedoče brojne međunarodne nagrade: filatelističke - za najbolje i najljepše marke - te nagrade za njihovu umjetničku i dizajnersku vrijednost.

Poštanske marke

Otkrijte svijet hrvatskih poštanskih maraka i ostalih filatelističkih proizvoda. Također, možete pregledati i kupiti dosadašnja izdanja u našoj internetskoj trgovini kao i saznati više o tome kako nastaje poštanska marka.
 

Kriptomarke Hrvatske pošte

Kriptomarka zamišljena je kao savršena kombinacija analognog i digitalnog. Budući da uz svaku fizičku marku dolazi i digitalni token na blockchainu, Kriptomarka će potencijalno živjeti zauvijek čime je filateliji dodana nova dimenzija - zaštita od propadanja zbog proteka vremena. Digitalni token kreiran je na Ethereum platformi te je na blockchainu zastupljen kao non-fungible token (NFT) po standardu ERC721. Takvi tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i klasične marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet.

Slovne oznake na poštanskim markama

Slovna oznaka A na poštanskim markama Republike Hrvatske odgovara iznosima poštarina za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.
Slovna oznaka B na poštanskim markama Republike Hrvatske odgovara iznosima poštarine za pismo mase do 50 g u međunarodnom prometu.
Slovna oznaka C na poštanskim markama Republike Hrvatske odgovara iznosima poštarine za prioritetnu dopisnicu/razglednicu u međunarodnom prometu.

Oblici izdanja poštanskih maraka

To ovisi o dizajnerskom rješenju, ali i o vrsti izdanja, primjerice, određenoj seriji poštanskih maraka. Tako razlikujemo arke i arčiće poštanskih maraka. Arčić je izdanje koje ima do ukupno 10 maraka, dok je arak izdanje s više od 10 poštanskih maraka. Osim araka i arčića, razlikujemo blokove te zajedničke arčiće i karnete poštanskih maraka. Pojedine prigodne poštanske marke Hrvatska pošta izdaje i u tzv. hrvatskom arku. Prepoznat u cijelom svijetu, taj se arak sastoji od 30 polja s 25 maraka i 5 privjesaka. Redovite poštanske marke Hrvatska pošta izdaje u arcima od 50 maraka. Prigodne poštanske marke izdaju se u arčićima koji sadrže do 10 maraka i u arcima koji sadrže od 10 do 20 maraka.

Program izdavanja poštanskih maraka

Program se za svaku godinu planira i priprema čak i više godina unaprijed. U osmišljavanju programa izdavanja prigodnih poštanskih maraka sudjeluje Povjerenstvo za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH. No osim Povjerenstva, prijedloge za uvrštavanje pojedinih tema u program izdavanja prigodnih poštanskih maraka mogu davati i svi ostali. U konačnom odabiru tema završnu riječ ima Povjerenstvo. Prijedlozi koji se podnose Povjerenstvu trebaju biti usklađeni s određenim kriterijima da bi se uzeli u obzir.

Natječaj za izradu likovnih/grafičkih rješenja prigodnih maraka RH za 2025.

Od 8. travnja otvoren je natječaj za likovna/grafička rješenja prigodnih poštanskih maraka za 2025. godinu. Krajnji rok za predaju natječajnih radova je 16. kolovoza 2024. godine. Pravo sudjelovanja u natječaju imaju sve punoljetne fizičke osobe državljani RH i strani državljani ako ispunjavaju uvjete propisane odredbama natječaja. Natječajem se traži izrada likovnih, odnosno grafičkih predložaka za ukupno 14 izdanja prigodnih poštanskih maraka. Izbor likovnog/grafičkog rješenja obavit će Povjerenstvo za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka Republike Hrvatske koje će donijeti odluku o izboru najkasnije do 11. listopada 2024. godine. Rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Hrvatske pošte u roku od 14 dana od dana donošenja odluke o izboru likovnog/grafičkog rješenja.
  1. Natječaj za izradu likovnih/grafičkih rješenja prigodnih maraka RH za 2025.
  2. Izjava o izvoru autorskih prava

Više o filateliji


Ova se tradicija održava od 1997., a svaki put najljepša poštanska marka bira se među svim markama izdanim u prethodnoj godini. U izboru najljepše poštanske marke mogu sudjelovati svi zainteresirani tako da za najljepšu marku glasaju na glasačkim listićima objavljenim u prigodnim letcima. Također, za najljepšu marku može se glasati i na mrežnim stranicama Hrvatske pošte. Usto, najsretniji glasači mogu svaki put osvojiti i vrijedne filatelističke nagrade. Zanimanje za ovaj izbor svake je godine sve veće. Njegovim organiziranjem Hrvatska pošta dolazi do podataka o filatelističkim trendovima, kao i o popularnosti određenih tema i izdanja.

Preuzmite glasački letak za izbor najljepše poštanske marke izdane u 2023. godini

Pravila nagradne igre - „NAJLJEPŠU MARKU IZDVOJI - VRIJEDNU NAGRADU OSVOJI!“

Brojna izdanja poštanskih maraka Republike Hrvatske posvećena su, djeco, vama zanimljivim temama. Osim toga, vi ste već cijelo desetljeće (od 2007.) svake godine likovni stvaratelji tzv. dječje poštanske marke. U više od 25 godina izdavanja hrvatskih poštanskih maraka na njima su prikazani mnogi sigurno vam dobro poznati junaci iz bajki i crtića, poput šegrta Hlapića, vile Kosjenke ili genijalnog izumitelja, profesora Baltazara. Na markama su svoje mjesto našle i brojne životinje, ponajprije mnogi kućni ljubimci - od pasa i mačaka do akvarijskih ribica i ptica. U pretraživaču poštanskih maraka označite „Dječji svijet“ i pregledajte sva dosadašnja izdanja.

Riječ je o natjecanju u kojem sudjeluju učenici svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Njihov je zadatak nacrtati motiv poštanske marke na zadanu temu. Nakon pomne selekcije jedan se učenički rad proglašava pobjedničkim. Tema je svake godine nova i aktualna.

Filatelija nije samo sakupljanje poštanskih maraka, nego i s njima povezanih proizvoda. Filatelija Hrvatske pošte uz poštanske marke izdaje i: omotnice prvog dana (FDC), maksimum-karte, prigodne albume, tematske setove, dopisnice, žigove i brojne ostale filatelističke proizvode. Pregledajte naše filatelističke proizvode i žigove te nađite vama najzanimljivije. Ovdje možete saznati kako podnijeti zahtjev za izradu prigodnog poštanskog žiga.

Ja sam Marko Markica i bit ću vaš vodič kroz predivan i zanimljiv svijet poštanskih maraka. Uz pomoć maraka koje sakupljam obišao sam cijeli planet i otkrio brojne zanimljivosti. Zato ću vas sada pozvati da i vi putujete sa mnom čudesnim svijetom hrvatskih poštanskih maraka. Klikni i istraži kutak Marka Markice.