Hrvatska pošta

Kutak Marka Markice

Draga djeco, dobro došli u moj šareni internetski kutak!

 

Ja sam Marko Markica i bit ću vaš vodič kroz predivan i zanimljiv svijet poštanskih maraka. Uz pomoć maraka koje sakupljam obišao sam cijeli planet i otkrio brojne zanimljivosti. Zato ću vas sada pozvati da i vi putujete sa mnom čudesnim svijetom hrvatskih poštanskih maraka. Tako ćete na zabavan način upoznati našu zemlju, njezine prirodne ljepote, zanimljive biljke i životinje, kao i mnoge važne kulturne, povijesne i sportske događaje. Nadam se da ćete i vi, poput mene, zavoljeti ovaj divan hobi, jer svaka poštanska marka ima svoju čudesnu priču!

A sada - krenimo na put svijetom poštanskih maraka!

Zanimljivosti Marka Markice


Prva poštanska marka nastala je 1840. u Velikoj Britaniji. Nazvana je „crni peni“ jer je bila, naravno, crna, a vrijedila jedan peni. Nakon uvođenja poštanske marke više se nije moglo izbjegavati plaćanje poštarine što je bio čest slučaj.

Samo deset godina poslije, odnosno 1850. godine! 

  • Najprije se nakon puno razmišljanja odabire tema marke.
  • Potom se od više ljudi koji se bave crtanjem traži da što ljepše nacrtaju marku.
  • Nakon što je nacrtaju, posebna komisija odabire najljepšu među njima.
  • Potom se nacrtana marka tiska u tiskari na posebnom papiru radi sprječavanja krivotvorenja.
  • Na koncu se marke prevoze do poštanskih ureda kako bi se mogle lijepiti na pošiljke i da bi ih mogli kupiti filatelisti.

Svakakvog! Najčešće je kvadratna ili pravokutna. Ima ih i okruglih, ovalnih, trokutnih, čak i u obliku voća! Neke marke i mirišu, a druge opet svijetle u mraku. I Hrvatska pošta izdala je nekoliko okruglih poštanskih maraka.

Filatelija je baš divan hobi ako voliš sakupljati poštanske marke. Ljude koji sakupljaju marke nazivamo filatelistima.

Pa valjda zato što im se sviđaju! U svijetu danas ima više desetaka milijuna filatelista. Sigurno nisi znao da su mnoge slavne osobe u djetinjstvu sakupljale poštanske marke, a neki su ih nastavili sakupljati cijeli život.

Kakve god želiš! Sve ovisi o osobi koja ih sakuplja. A ako nabaviš jedinstvenu poštansku marku, onda si stvarno glavni!

Baš i ne. Neki sakupljaju i prigodne omotnice s prigodnim žigom, prigodne listove, dopisnice, razglednice, pisma, poštanske žigove...

Jednostavno! - tako da počneš sakupljati poštanske marke. Možda bi bilo zgodno da odabereš kakvu tebi zanimljivu temu: cvijeće, automobile, vlakove, sport, kućne ljubimce...  

Naravno da ti treba! Kakvo je to uopće pitanje? Nabavi sljedeće:

  • album za poštanske marke
  • pincetu kojom ćeš vaditi i pokazivati svoje marke
  • i povećalo - da vidiš što sve ne valja.

Proizvodi Marka Markice

Za male filateliste pripremio sam zanimljive proizvode. Kupite ih na šalterima filatelije Hrvatske pošte ili u našem ePost shopu.

U prvom filatelističkom priboru naći ćete sve što vam treba da se otisnete na put u filatelističke vode. Osim pribora, potražite lijepe kape, šalice, pernice za školu i zanimljive slagalice. 

Kape

Ove lijepe kape s mojim likom svakako treba imati svaki mali sakupljač maraka.

Šalice

Svoju jutarnju šalicu mlijeka, kakaa ili čaja pravi sakupljač maraka pit će iz ovakve šalice.

Pernice

Pohađanje škole nezamislivo je bez pernice. A s ovakvom filatelističkom pernicom bit ćeš glavni u razredu!


 

Slagalice

Filatelija je, kažu, hobi kraljeva. A kraljevi moraju biti jako pametni. Sto posto i oni slažu ovakve slagalice, pa su zato tako jako mudri. Probaj i ti!

Prvi filatelistički pribor

Bez alata nema zanata!
Zato svakako nabavi svoj prvi filatelistički pribor. Filatelistički pribor „Moje prve marke“ sadrži album za marke, pincetu, povećalo i upute. 

Oboji Marka Markicu

Autori poštanskih maraka vole se poigrati bojama kako bi poštanske marke bile što ljepše. Osim toga, tako se priča koju prenose na marki bolje ističe na pismima dok putuju svijetom. Poigraj se i ti bojama i oboji moju bojanku! Ako sam još ne znaš, zamoli nekog malo starijeg da ti na računalu otisne jednu ili sve moje bojanke. Zato - bojice u ruke i pokaži mi koliko si maštovit. Svoje crteže možeš mi i poslati. To će me jako obradovati!

Preuzmi bojanke: bojanka - Album, bojanka - Ljeto, bojanka - Marka, bojanka - Marko