Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Šaljem u inozemstvo

Svoje pošiljke, pismo ili paket za slanje u inozemstvo predajte s punim povjerenjem Hrvatskoj pošti. Republika Hrvatska jedna je od 192 države članice Svjetske poštanske unije (UPU) te je time zajamčena brza i sigurna razmjena pošiljaka. Na raspolaganju su vam brojne poštanske usluge.

Ubrzana pošta za inozemstvo

Želite li ubrzano poslati međunarodnu pošiljku, preuzimanje ubrzanih međunarodnih paketa na vašoj adresi (EMS) možete naručiti izravno preko Kontaktnog centra Paket24 ili svoju pošiljku možete poslati iz najbližeg poštanskog ureda. Više o ubrzanoj pošti za inozemstvo saznajte ovdje.

Pošaljite brzo u inozemstvo

Korisnicima usluga omogućili smo najavu i unos podataka međunarodnih pošiljaka putem Paket24 web aplikacije. Aplikacijom je moguće najaviti i unijeti podatke za međunarodne pakete, praćene pošiljke, pošiljaka ubrzane pošte (EMS), prioritetnih preporučenih pošiljaka i prioritetnih vrijednosnih pošiljaka. Omogućeno je i ispisivanje adresnica i carinskih deklaracija CN23 za međunarodni paket, praćenu pošiljku i pošiljku ubrzane pošte (EMS). Ispisana adresnica i carinska deklaracija CN23 prilažu se uz pošiljku prilikom predaje za slanje u poštanskom uredu. Za sve koji ne žele sami ispisivati adresnice i carinske deklaracije CN23 omogućeno je primanje broja pošiljke na odabranu adresu e-pošte. Primljeni broj pošiljke treba pokazati operateru na šalteru prilikom predaje na slanje pošiljke u poštanskom uredu. 

Pismo

Šaljete li pismo u inozemstvo, možete ga poslati u zatvorenoj omotnici:
  • na koju je nalijepljena poštanska marka ubacivanjem u poštanski kovčežić i predajom u poštanskom uredu
  • pismo za inozemstvo također možete poslati i prioritetno
  • Kada trebate imati pisani trag da ste poslali pismo u inozemstvo, pošaljite ga kao preporučenu, vrijednosnu ili praćenu pošiljku.
  • Ako želite saznati više informacija o mogućnostima i uvjetima slanja pošiljaka u pojedine države, pogledajte naš Vodič za međunarodne usluge.

Vrste usluga

U poštanskom prometu ima prednost u usmjeravanju i prijenosu u odnosu na ostale pošiljke.

Odaberite jednu od ovih usluga kada trebate imati pisani trag da ste poslali pismo u inozemstvo.
  1. Za preporučene i vrijednosne pošiljke dostupne su sljedeće dopunske usluge uz uvjet da ih prihvaća odredišna država: povratnica (potvrda o uručenju), plaćanje pouzećem, uručiti osobno primatelju.
  2. Praćena pošiljka je poštanska pošiljka koja se evidentira prilikom prijma i uručenja (dobiva naljepnicu "L"). Pri predaji praćene pošiljke u poštanskom uredu dobit ćete potvrdu o primitku pošiljke s jedinstvenim brojem. U praćenim pošiljkama ZABRANJENO JE slanje: kovanica, novčanica, deviza ili vrijednosnica bilo koje vrste, putničkih čekova, platine, zlata ili srebra (prerađenog ili neprerađenog), dragog kamenja, nakita ili drugih dragocjenih predmeta. 

Rokovi uručenja pisma i prioritetnog pisma

Ispod su navedeni okvirni rokovi prijenosa/uručenja međunarodnih pošiljaka. U rokove prijenosa/uručenja pošiljaka ne ubraja se: dan prijma pošiljke (D), vrijeme kašnjenja zbog netočne i nepotpune adrese primatelja, vrijeme kašnjenja zbog više sile ili zastoja u prometu nastalog bez krivnje Hrvatske pošte, neradni dani i dani kada se ne obavlja uručenje poštanskih pošiljaka, vrijeme trajanja carinskog postupka u odredišnoj zemlji.
Europa D+3, do 5 dana
Svijet D+5, do 12 dana 
Europa D+5, do 7 dana
Svijet D+15, do 21 dan

Paket

Hrvatskom poštom možete poslati svoje pakete u više od dvjesto zemalja svijeta. Prilikom slanja u inozemstvo, a ovisno o vašim potrebama, paket možete dodatno osigurati te zatražiti određene dopunske usluge. Te su usluge moguće uz uvjet da ih prihvaća odredišna država: povratnica (potvrda o uručenju), plaćanje pouzećem, uručiti osobno primatelju, nestandardni format.

Ako želite da vaš paket bude brže uručen primatelju, pošaljite ga kao PREMIUM paket. U Vodiču za međunarodne usluge pogledajte koje su raspoložive mogućnosti slanja paketa u pojedinu državu.

Slanje važne robe ili predmeta u inozemstvo i mogućnost dodatnog osiguranja paketa.
Paketi s Dodatkom na vrijednost mogu se slati u države koje prihvaćaju ovu uslugu. Najveći iznos Dodatka na vrijednost ovisi o propisima odredišne države. Ako želite saznati više informacija o mogućnostima i uvjetima slanja paketa u pojedine države, pogledajte naš Vodič za međunarodne usluge.

Predaja paketa

Zbog carinskih propisa, paket treba predati otvoren! EU - Predajete li paket za slanje u neku od zemalja Europske unije, možete ga predati zatvorenog. Paket se predaje zajedno s popunjenom paketskom adresnicom (CP72 ili CP72a) na kojoj je otisnut prijamni broj. Potrebni obrasci dobiju se u poštanskom uredu, a prilikom predaje paketa dobiva se i potvrda o primitku. Informacije za pojedinu zemlju možete naći u Vodiču za međunarodne usluge. Sve o prijevozu opasnih roba zrakom možete provjeriti ovdje.

Slanje novca u inozemstvo

Želite li brz i pouzdan prijenos novca u susjedne zemlje, odaberite slanje novca međunarodnom poštanskom uputnicom - PostCash. Međunarodna poštanska uputnica - PostCash je usluga elektroničkog prijenosa novca u ponudi Hrvatske pošte. Ovom uslugom novac možete poslati pomoću mobilne aplikacije ili iz poštanskog ureda. Novac u inozemstvo možete poslati i Western Unionom.

Slanje knjiga

M-vreća je usluga Hrvatske pošte kojom možete poslati knjige u inozemstvo. U poštanskim uredima možete kupiti namjensku plastificiranu vreću s adresnicom u kojoj se moraju slati knjige u inozemstvo. Prilikom predaje M-vreće u poštanskom uredu dobit ćete potvrdu o primitku pošiljke. Najveća dopuštena masa M-vreće može biti do 20 kg. M-vreća se uz pisanu potvrdu može poslati u države koje prihvaćaju ovu uslugu. Ako želite da se s vašom M-vrećom postupa brže u prijenosu i uručenju, zatražite dopunsku uslugu PLUS (prioritet).

PostPak pošiljka

Predajte PostPak pošiljku u najbližem poštanskom uredu na dostavu primatelju na području BIH - HP Mostara. Za dostavu primatelju na području BIH - HP Mostara PostPak pošiljku predajte u najbližem poštanskom uredu. Zbog carinskih propisa, pošiljka se treba predati otvorena. PostPak pošiljka predaje se zajedno s popunjenom adresnicom koju pošiljatelj dobiva u poštanskom uredu, a prilikom predaje pošiljke korisnik dobiva potvrdu o primitku. Prilikom slanja PostPak pošiljke možete ju dodatno osigurati te zatražiti dopunsku uslugu - uručiti osobno primatelju. Popis poštanskih ureda u nadležnosti HP Mostara 

Brzojav

Brzojav kao tradicionalnu poštansku uslugu nisu uspjele potisnuti u zaborav ni najsuvremenije telekomunikacijske i poštanske usluge. Brzojav možete predati na više načina, internetom, telefonskim pozivom na broj 1296, telefaksom na broj 12976 ili osobno u poštanskom uredu.