Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

14 novih kamiona stiglo u vozni park Hrvatske pošte

22.11.2021.
Suvremeni kamioni za prijevoz pošiljaka bit će locirani u svim većim gradovima
 
ZAGREB, 22. studenog 2021. – Vozni park Hrvatske pošte je  16. studenog 2021., unaprijeđen s 14 novih kamiona marke Iveco za prijevoz pošiljaka na dužim i kraćim udaljenostima. Na primopredaji su nazočili predstavnici Uprave Hrvatske pošte, predsjednik Uprave Ivan Čulo i član Uprave Josip Udiljak, kao i  direktor tvrtke Benussi, Silvano Benussi sa suradnicima.

Nabavljeno je 10 teških kamiona Iveco S-WAY nosivosti 14 tona i 4 srednje teška kamiona Iveco Eurocargo nosivosti 5 tona. U njihovu nabavu uloženo je 12,5 milijuna kuna, a vozila su osigurana leasingom s punim održavanjem u trajanju 5 godina. Model S-WAY, koji može vući i prikolicu, koristit će se za prijevoz na većim međugradskim udaljenostima, primjerice Zagreb – Split ili Zagreb – Osijek, dok će se kamioni Eurocargo upotrebljavati za prijevoz unutar gradova i na kraćim međugradskim relacijama. Novi kamioni bit će locirani u Zagrebu, Puli, Rijeci, Splitu, Slavonskom Brodu i Osijeku.

U voznom parku Hrvatske pošte trenutačno ima 54 kamiona različitih veličina i nosivosti, a 14 novonabavljenih kamiona zamijenit će slična vozila iz 2009. i 2013. godine. Zamijenjena vozila iz 2013. godine u prosjeku su prešla 615.000 kilometara.

U skladu s Razvojnom strategijom Pošta2022. i njezinom odrednicom razvoja temeljnog poslovanja Hrvatska pošta nastavlja osuvremenjivati svoj vozni park nabavom vozila koja manje onečišćuju okoliš i omogućuju učinkovitije obavljanje poslova transporta pošiljaka i ostalog tereta. Sadašnji vozni park Hrvatske pošte ima 1345 motornih vozila, 1530 motocikala, 158 bicikala, 121 električni bicikl, 40 električnih četverocikala i 26 električna mopeda. Vozila godišnje prijeđu 47,5 milijuna kilometara, a prosječna starost vozila je tri godine.

Novi kamioni, pogonjeni najmodernijim dizelskim motorima, opremljeni su svim potrebnim suvremenim sustavima i naprednom tehnologijom, ergonomičnim i udobnim kabinama, motorima koji se odlikuju smanjenom potrošnjom goriva, kao i manjim troškovima održavanja te udovoljavaju vrlo strogim Euro VI ekološkim normama emisije štetnih plinova.
Primopredaja kamiona