25. obljetnica primitka Republike Hrvatske u Vijeće Europe

25. obljetnica primitka Republike Hrvatske u Vijeće Europe

Nova prigodna poštanska marka
 
Zagreb, 3. studenog 2021. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 5. studenog 2021. novu prigodnu poštansku marku čiji je motiv interpretacija slovne oznake hrvatskoga državnog identiteta u obliku stilizirane slavljeničke lente. Autor marke je Marko Jovanovac, dizajner iz Osijeka. Nominalna vrijednost marke je 3,30 kn, a tiskana je u nakladi od 100.000 primjeraka. Izdana je u hrvatskom arku od 25 maraka i sa pet privjesaka u 30 polja, a Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
 
Tekst u povodu izlaska nove prigodne marke napisao je Mato Škrabalo, ravnatelj V. Uprave za multilateralu i globalna pitanja – MVEP.
 
Republika Hrvatska postala je 6. studenog 1996. punopravna članica Vijeća Europe, najstarije europske organizacije čija je uloga jačanje europske suradnje promicanjem zajedničkih vrijednosti i principa u ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava u cilju jačanja europskog jedinstva i napretka. Primitak RH u Vijeće Europe bio je jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih uspjeha naše zemlje koji je potvrdio hrvatsku opredijeljenost za demokratske vrijednosti i principe, poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava. Time je ujedno bio otvoren put RH prema članstvu u Europskoj uniji jer je svaka članica Europske unije prethodno morala zadovoljiti uvjete za primitak u Vijeće Europe.
 
Put RH prema članstvu u Vijeću Europe nije bio nimalo lagan. Republika Hrvatska je tranziciju u moderno europsko demokratsko društvo poštovanja ljudskih prava i vladavine prava provodila u iznimno teškim uvjetima obrane svoje države od višegodišnje ratne agresije, a zatim u neposrednome poslijeratnom razdoblju konsolidacije države. Zahvaljujući vanjskopolitičkoj viziji i naporima tadašnjega hrvatskog vodstva, ali i svim hrvatskim građanima, RH je danas ugledna članica Vijeća Europe, a hrvatski predstavnici i stručnjaci svojim aktivnim i konstruktivnim angažmanom u tijelima Vijeća Europe te u okviru međuvladine i međuparlamentarne suradnje sudjeluju u donošenju svih odluka i dokumenata. Potvrda napora RH dosadašnji su i aktualni vodeći angažmani hrvatskih stručnjaka u okviru različitih tijela i stručnih radnih skupina Vijeća Europe.
 
Najveće priznanje naporima RH izbor je bivše potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe 26. lipnja 2019., što je najviša hrvatska funkcija do sada u nekoj međunarodnoj organizaciji. Republika Hrvatska je svoju posvećenost europskim vrijednostima i principima dodatno potvrdila predsjedanjem najvažnijim izvršnim tijelom Vijeća Europe, Odborom ministara, u drugoj polovini 2018. godine. Danas, nakon 25. godina članstva u Vijeću Europe, RH uživa položaj aktivnoga i konstruktivnoga partnerskog člana koji primjenjuje usvojene standarde i ulaže stalne napore u daljnju prilagodbu nacionalnog zakonodavstva i praksi europskim standardima na dobrobit svih svojih građana.