50. obljetnica Sveučilišnog računskog centra

50. obljetnica Sveučilišnog računskog centra

 „Srce“ na novoj prigodnoj poštanskoj marki
 
Zagreb, 27. travnja 2021. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 29. travnja 2021. novu prigodnu poštansku marku u povodu 50. obljetnice Sveučilišnog računskog centra (Srce) u Zagrebu. Simbolični prikaz čipa i spojnih elektroničkih veza motiv su ovog izdanja, a njegova autorica je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost marke iznosi 14,00 kn i otisnuta je u nakladi od 50 000 primjeraka. Marka je izdana u arku od 12 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) osnovan je 29. travnja 1971. godine odlukom Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj, kao odgovor na potrebe akademske zajednice, ali i cijeloga hrvatskog društva, da se sustavnije započne s primjenom novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Tako se Srce, evo već pedeset godina, nalazi u srcu onoga što danas zovemo digitalnom transformacijom znanosti i visokog obrazovanja, pa i društva u cjelini.Mnogi iskoraci u primjeni najnovijih tehnologija koje je ostvarilo Srce važan su dio povijesti hrvatske informatike. Spomenimo samo kontinuitet mogućnosti naprednog računanja u Srcu, brojne informacijske sustave i digitalne usluge nastale u Srcu za potrebe visokog obrazovanja i znanosti, ali, npr. i one vezane uz velika sportska natjecanja (ZOI Sarajevo '84. ili Univerzijada '87.). Ključna je uloga Srca početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u dovođenju interneta u Hrvatsku i registraciji hrvatske nacionalne „.hr“ domene, kao i u uspostavi hrvatskoga nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa (CIX). Brojni obrazovni programi Srca bili su i jesu znatan doprinos širenju informatičke pismenosti u Hrvatskoj. Aktivnosti Srca u zadnjih 20 godina čine strateški doprinos primjeni tehnologija e-učenja u visokom obrazovanju u Hrvatskoj.

Danas je Srce središte moderne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, graditelj i pružatelj niza digitalnih usluga važnih za modernu i otvorenu znanost te kvalitetno i otvoreno visokoškolsko obrazovanje. Aktualni strateški projekt Srca – projekt izgradnje Hrvatskoga znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO) – osigurava ne samo novu generaciju e-infrastrukture za sustav znanosti i visokog obrazovanja nego i kontinuitet međunarodne povezanosti hrvatske e-infrastrukture s europskom i globalnom.