800. obljetnica Novigrada

Nova prigodna poštanska marka

 
Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. svibnja 2020. prigodnu poštansku marku „800. obljetnica Novigrada“. Autor marke s motivom panorame Novigrada je Duje Šegvić, dizajner iz Splita. Nominalna vrijednost marke je 3,10 kn, a izdana je u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Novigrad je povijesni gradić smješten na južnoj obali Novigradskog mora. Njegov položaj uvjetovan je prirodnim osobinama terena jer se nalazi u unutrašnjem dijelu dubokog uskog zaljeva. Na strmoj litici iznad mora podignuta je novigradska utvrda Fortica ispod koje se razvilo podgrađe koje je krajem 15. stoljeća opasano zidinama. Na položaju današnje novigradske utvrde obnovljena je 1220. rimska kula i nazvana Castrum Novum – Novigrad.

Potkraj 13. stoljeća (1282.) ličko-krbavski knez Grgur Kurjaković tu je kulu temeljito pregradio i podigao novu utvrdu koja je služila za obranu njegovih posjeda oko Novigrada. Utvrda je postala znamenita nakon što su u njoj 1386. bile zatočene ugarsko-hrvatska kraljica Marija, kći Ludovika Anžuvinca, i majka joj Elizabeta, inače kći bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića. Tim događajem Novigrad ulazi ne samo u europsku nego i u svjetsku povijest.

Od kraja 70-ih godina 19. stoljeća do početka Prvog svjetskog rata u Novigradu je osnovano više gospodarskih i kulturnih društava, a Novigrad je u tom razdoblju poprimao obilježja grada i bio ne samo administrativno nego i gospodarsko, ali i kulturno središte šireg okruženja.
Urbanistička cjelina Novigrada je od 1972. zaštićeni spomenik kulture.