CRO hobice – heklane hobotnice za palčiće

 Hrvatska pošta sponzorira

Po uzoru na brojne zemlje, u Hrvatskoj je 2017. pokrenuta dobrotvorna akcija izrade hobotnica za nedonoščad – CRO hobice za bebice. CRO hobice su heklane hobotnice koje bebama u inkubatoru pružaju utjehu i potporu – krakovi ih podsjećaju na pupčanu vrpcu i pomažu im prebroditi kritično razdoblje.
Hrvatska pošta prepoznala je važnost ovog projekta te je poštanskim markama vrijednim 10.000 kuna sponzorirala CRO hobice. Kao društveno odgovorna tvrtka, Hrvatska pošta svjesna je svoje uloge u društvu te svakodnevno, nizom aktivnosti, prihvaća tu odgovornost.
Danas se u Hrvatskoj heklane hobotnice koriste u 16 bolnica, a neke se opskrbljuju mjesečno jer beba koja dobije svoju hobicu dobiva ju zauvijek i nosi je sa sobom. Do sada je u bolnicama 900 hobotnica olakšalo prve dane života prijevremeno rođenim bebama.
Prijevremeno rođene bebe koje su u svojim prvim danima imale uza sebe heklane hobotnice imale su poboljšano disanje, pravilne otkucaje srca i više nego zadovoljavajuću razinu kisika u krvi. Bile su puno smirenije te im se ukupno zdravstveno stanje poboljšalo. Krakovi hobotnice podsjećaju bebu na pupčanu vrpcu dok su još bile u majčinu trbuhu, zbog čega osjećaju sigurnost, mirnije su te su medicinske terapije lakše primjenjive i uspješnije.
Hobotnice se izrađuju od 100-postotnog pamučnog konca određene debljine i pune se antialergijskim i antiasmatičnim punjenjem. Sve hobotnice koje svakodnevno izrađuju žene diljem Hrvatske, njih šezdesetak, prije slanja u bolnice prolaze provjeru ispravnosti.
CRO hobice možete pratiti putem grupe na Facebooku „CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu)“.