Dan Hrvatske pošte

Građanima na usluzi

Dan Hrvatske pošte obilježava se 10. listopada.
Prije gotovo trideset godina donesen je Zakon o osnivanju javnog hrvatskog poštanskog i telekomunikacijskog poduzeća, preteče Hrvatske pošte. Desetog listopada 1990., stupanjem Zakona na snagu, proglašen je i Dan Hrvatske pošte. Do 1998. godine Hrvatska pošta djelovala je kao Hrvatska pošta i telekomunikacije, a od tada na tržištu posluje samostalno.

Pošta je oduvijek bila temelj komunikacije, a to ostaje i danas jer je sastavni dio zajednice. Mnogi građani imaju svakodnevni kontakt s Hrvatskom poštom. Naši poštari dnevno dostave oko milijun pošiljaka na kućne adrese građana, a naši šalterski djelatnici svaki dan obavljaju usluge za više od 170 000 korisnika. Osim što smo u stalnom kontaktu s građanima, svoje poslovanje prilagođavamo njihovim potrebama.

U lipnju ove godine predstavljena je petogodišnja Razvojna strategija Pošta2022. Na temelju nove Strategije svih 9700 zaposlenika Hrvatske pošte zna da je u fokusu razvoj i poboljšanje temeljnog poslovanja, briga za zaposlenike i njihov poslovni razvoj te izlazak tvrtke na nova tržišta. Pokrećemo niz novih projekata koji pokazuju da svakodnevno živimo svoju misiju i da zaista jesmo građanima na usluzi.

Naravno, temeljno poslovanje nam je prioritet te najviše pozornosti posvećujemo razvoju usluga vezanih uz pisma i pakete. Zato smo ove godine uložili oko 50 milijuna kuna u nove sustave za automatsko sortiranje pošiljaka u Splitu i Zagrebu.

Vodeći se filozofijom da digitalno doba nije nešto što dolazi, već je ono naša sadašnjost, razvijamo postojeće usluge i uvodimo nove. Obogaćujemo uslugu digitalnog poštanskog kovčežića ePošta i našu digitalnu televiziju evotv, a ove godine otvorili smo i internetsku trgovinu Žuti klik koja korisnicima nudi brojne pogodnosti. Projektom Digitalni poštar olakšana je dostava i uručenje pošiljaka na adresi korisnika, a uskoro će svi poštari u Hrvatskoj biti opremljeni pametnim telefonima i prijenosnim pisačima, baš kao i poštari koji provode ovaj pilot-projekt u Varaždinu.

Gradnjom novog sortirnog centra koja je počela u svibnju Hrvatska pošta napravila je velik iskorak u razvoju vlastite logistike i poslovanja, ali i razvoju cjelokupne logistike u Hrvatskoj. Ovo poštansko logističko središte najveća je kapitalna investiciju u povijesti Hrvatske pošte (345 milijuna kuna), a čini temelj razvoja i poboljšanja poštanskog sustava, usluga i cijele organizacije.