Dječji svijet – patuljaste životinje

Nove prigodne poštanske marke

 
Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. veljače nove redovite poštanske marke iz serije Dječji svijet – patuljaste životinje. Motivi prikazani na poštanskim markama su afrički patuljasti jež, hrvatska patuljasta kokoš, poni i vijetnamska svinja, a autori dizajna maraka su Lidija Novosel i Adam Peter Maguire. Marke su izdane u zajedničkom arčiću od 8 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost izdanih marka je 3,10 kn, a tiskane su u nakladi od 100 000 primjeraka po motivu.

  Afrički patuljasti jež (Erinaceus albiventris / Atelerix albiventris)
Već sam naziv ove životinjice govori nam o njezinu podrijetlu – Africi – no ima ih i u Europi, Aziji i na Novom Zelandu. Ako ga držimo kao kućnog ljubimca, može doživjeti i osam do devet godina. S vremenom se nauči na glas svog ljudskog prijatelja kojem se rado odazove na poziv i dopušta mu da ga češka po dijelovima tijela bez bodlji.  Idealan je kućni ljubimac za zaposlene.

 
   
  Jurek i katica – hrvatska patuljasta kokoš (Gallus gallus)
Patuljaste kokoši uzgajaju se na našem području već stoljećima. Potvrda tomu su i njihovi nazivi u različitim dijelovima naše domovine: u Slavoniji ih zovu kredlinke, u Zagorju cverglini, u Međimurju i Podravini čučurićki, a u Posavini i Moslavini turčinci. Upravo taj naziv, turčinci, otkriva nam njihovo podrijetlo te se pretpostavlja da su ih donijeli Turci.
     
  Poni (Equus caballus)
Poni spada u porodicu konja te je najmanji od svih pasmina. Jako su inteligentni, no treba dosta upornosti i znanja pri treningu jer mogu postati razmaženi i svojeglavi. Ako se sve dobro odradi, dobijemo krasnog ljubimca na kojem djeca mogu jahati, a često se koristi kao terapijska životinja za ljude koji imaju teškoća u razvoju.
     
  Vijetnamska svinja (Sus scrofa domesticus)
Vijetnamske svinje jako su inteligentne i vole se družiti, a lako ih je naučiti različite trikove. Lako se nauče na ormu i vodilicu, pa možemo s njima u šetnju. Jedu sve što im damo, pretežito biljnu hranu, no ne odbijaju ni ostalu. Dobro je otkriti što im je poslastica, pa to iskoristiti za trening i dresuru.