Djeluj odmah – kampanja protiv klimatskih promjena

Djeluj odmah – kampanja protiv klimatskih promjena

Nova prigodna poštanska marka

 
Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 27. ožujka 2020. prigodnu poštansku marku „Djeluj odmah – kampanja protiv klimatskih promjena“. Motiv prikazan na poštanskoj marki je bicikl i slogan Drive less (vozimo manje motorna vozila). Autorica marke je Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba, a autor motiva i privjeska su Ujedinjeni narodi. Nominalna vrijednost maraka označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosima poštarina za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Marke su izdane u arcima od 10 maraka i s 10 privjesaka te u nakladi od 100 000 primjeraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Klimatske promjene najvažnije su globalno ekološko pitanje našeg vremena. Velike promjene vremenskih obrazaca prijete proizvodnji hrane, podizanju razine mora, povećavaju rizik od katastrofalnih poplava i širenja zaraznih bolesti. Klimatske promjene najvećim su dijelom uzrokovane stakleničkim plinovima. Najvažniji među njima je ugljikov dioksid (CO2) koji nastaje prirodnim putem te je ključan za opstanak živih bića na Zemlji. Ovim se plinom koriste biljke u procesu fotosinteze, a na njih se u hranidbenim lancima nadovezuju ostala živa bića, pa i ljudi. Ugljikov dioksid, međutim, kao i drugi staklenički plinovi zadržava dio Sunčeve topline sprječavajući njeno otpuštanje u svemir čime uzrokuje globalno zagrijavanje. Velike količine ugljikova dioksida i ostalih stakleničkih plinova deponirao je čovjek u atmosferu nakon više od stoljeća i pol industrijalizacije, krčenja šuma i poljoprivrede velikih razmjera. Tako su količine stakleničkih plinova u atmosferi porasle na rekordne razine kakve nismo zabilježili u zadnjih tri milijuna godina. Kako ljudska populacija, ekonomija i životni standard rastu, tako raste i kumulativna razina stakleničkih plinova u atmosferi.
Što svatko od nas može učiniti da se smanje posljedice globalnog zagrijavanja? Moramo imati na umu da je čak 20% svih stakleničkih plinova u atmosferi posljedica prometa (upotrebe automobila). Svjesni svoje odgovornosti na globalnoj razini te potrebe smanjenja uporabe fosilnih goriva, svatko od nas može stoga vožnjom bicikla smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Uporaba bicikla smanjuje prometne gužve, a i potiče zdrav način života. Djelujmo odmah: vozimo manje – biciklirajmo više!