English

Upit (naziv / tekst):
  Pretraži
 

Teme:

ARHITEKTURA I SPOMENICIDJEČJI SVIJETDRUŠTVENA OSVIJEŠTENOSTDRŽAVNOSTETNOGRAFSKA BAŠTINAFAUNAFLORAGLAZBAGRADOVIKNJIŽEVNOSTKOMERCIJALNE MARKEOBRAZOVANJE I PISMENOSTPOŠTA I POŠTANSKE MARKEPOVIJESTPRIRODA I TURIZAMPROMET, INDUSTRIJA I KOMUNIKACIJASAKRALNA TEMATIKASPORTSVJETSKE TEMEUMJETNOSTZNAMENITI HRVATI XIVZNANOST I ISTRAŽIVANJE

 

MOSTOVI I VIJADUKTI

Vrsta: BLOK  |  Datum: 27. travnja 2017.
Motiv: most u Kosinju, vijadukt Limska draga Poštanski blok čine dvije marke, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Broj: 1103

MOSTOVI I VIJADUKTI, vijadukt Limska draga

Vijadukt je grednog tipa s čeličnom rasponskom konstrukcijom sandučastog presjeka, s rasponima od 80+100+160+100+80 m, oslonjenom na četiri armiranobetonska stupa visine 38, 46, 80 i 96 m plitko temeljena na stijeni. Ukupna širina vijadukta iznosi 12,1 m, od čega je kolnik širine 7,1 m.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

 
Broj: 1102

MOSTOVI I VIJADUKTI, most u Kosinju

Most u Kosinju ukupne je dužine s upornjacima i potpornim zidovima prilaza 97 m, od čega je sam most dug 64 m. Širok je 6,4 m s tim da je širina kolnika 5,5 m, a kamene ograde 2x0,45 m.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

ZNAMENITI HRVATI

Vrsta: P  |  Datum: 18. travnja 2017.
Motivi: Zinka Kunc, Frano Supilo, Faust Vrančić Marke su izdane u arcima od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Broj: 1101

ZNAMENITI HRVATI, Faust Vrančić

Prvi je u povijesti tehnike dao ideju gradnje mosta od metala, projekt žičare i konstrukciju mosta ovješenog o lance, zamisli koje se i danas koriste u širokoj praksi. Najpoznatiji je njegov projekt Leteći čovjek kojim je stekao svjetsku slavu.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

 
Broj: 1100

ZNAMENITI HRVATI, Frano Supilo

Zalagao se za preustroj Austro-Ugarske Monarhije na federalističkom načelu. Krajem 1899. prihvaća poziv hrvatskih poduzetnika sa Sušaka da uređuje list Hrvatska sloga, koji 2. siječnja 1900. izdaje kao Novi list (od 1907. Riječki novi list).

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

 
Broj: 1099

ZNAMENITI HRVATI, Zinka Kunc Milanov

Tumačila je niz uloga koje su je učinile “kraljicom Metropolitana” i apsolutnom miljenicom publike. Gostovala je i na brojnim velikim svjetskim pozornicama, Bečkoj državnoj operi, Covent Gardenu, milanskoj Scali…

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

USKRS 2017.

Vrsta: P  |  Datum: 3. travnja 2017.
Motiv: uskrsni doručak Marka je izdana u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Broj: 1098

USKRS 2017.

Broj jaja u većini naših krajeva odgovara broju članova obitelji, ali ponegdje se sačuvao običaj da se dodaju i jaja za drage pokojnike, pa i uopće za one kojih više nema… To je običaj koji seže u pradavno doba i koji briše granice prostora i vremena.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

MEĐUNARODNI DAN POEZIJE

Vrsta: KOMERCIJALNA  |  Datum: 21. ožujka 2017.
Motiv: Drvo poezije Marka je izdana u arku od 10 maraka i s 10 privjesaka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Broj: 1097

MEĐUNARODNI DAN POEZIJE

Julius Meinl, brend koji inspirira pjesnike još od 1862., obilježava ovaj dan na globalnoj razini već četvrtu godinu zaredom projektom Platite kavu stihom u kojem je novac zamijenjen vrednijom valutom – osjećajima izraženim stihovima.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

HRVATSKA FAUNA - ŠIŠMIŠI

Vrsta: P  |  Datum: 21. ožujka 2017.
Motivi: Blazijev potkovnjak 2,80 kn Kolombatovićev dugoušan 3,10 kn Riđi šišmiš 6,50 kn Marke su izdane u arcima od 20 maraka i karnetima od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC) te tri maksimum-karte. Pod uv svjetlom vidljiva je silueta šišmiša.
Broj: 1096

HRVATSKA FAUNA - ŠIŠMIŠI, Riđi šišmiš

Vrsta je široko rasprostranjena, ali preferira toplije krajeve pa su i u Hrvatskoj najveće kolonije pronađene u špiljama i pod krovištima u primorju, a po dosadašnjim podacima riječ je o jednoj od najbrojnijih populacija ove vrste u Europi.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

 
Broj: 1095

HRVATSKA FAUNA - ŠIŠMIŠI, Kolombatovićev dugoušan

Karakteristika ovog roda šišmiša jesu izrazito velike uši kojima se koriste za orijentaciju i osluškivanje plijena. Rasprostranjen je samo u primorju, a na jadranskim je otocima jedina vrsta šišmiša dugoušana.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:

 
Broj: 1094

HRVATSKA FAUNA - ŠIŠMIŠI, Blazijev potkovnjak

Osim nalaza na otocima Cresu, Krku i Rabu, ograničen je na podzemna skloništa (špilje i jame) u unutrašnjosti Mediteranske regije. Kako se vrsta smatra izumrlom u Sloveniji i Italiji, nalazi u Hrvatskoj predstavljaju sjevernu granicu ove široko rasprostranjene, ali rijetke vrste.

Detaljno o proizvoduVezani proizvodi:


 

Pretraživanje po godini izdanja