Glasajte za najljepšu poštansku marku „Europa“

Glasajte za najljepšu poštansku marku „Europa“

I vaš glas može pomoći u podizanju svijesti o važnosti očuvanja prirode


Na Dan Europe, koji se obilježava 9. svibnja, PostEurop, udruga europskih javnih poštanskih operatora, svake godine u cilju promicanja suradnje, zajedništva i kulture europskih zemalja objavljuje natjecanje za izbor najljepše marke iz serije „Europa“. Riječ je o poštanskim markama koje na zajedničku temu izdaju poštanski operatori članovi PostEuropa, a tema ovogodišnjeg izdanja jesu ugrožene nacionalne vrste. Kao i svake godine, Hrvatska pošta i ovaj put sudjeluje u natjecanju, a naš kandidat za najljepšu marku „Europa“ je prigodna poštanska marka s motivom risa. Autorica maraka „Europa“, koje prikazuju risa i tetrijeba gluhana, zagrebačka je dizajnerica Nataša Odak. Marke su izdane u arcima od 20 maraka i u nakladi od 100 tisuća primjeraka po motivu.
 
Svoj glas za najljepšu marku „Europa“ možete dati na internetskoj stranici PostEurop. Glasanje je otvoreno do 9. rujna 2021., a pobjednička marka bit će proglašena na PostEuropovu plenarnom zasjedanju u listopadu.
 
Pozivamo vas da svojim glasom pomognete odabrati najljepšu poštansku marku „Europa“ i pritom svoj glas date našoj poštanskoj marki.
 

 
Ugroženi biljni i životinjski svijet

Ovogodišnjim markama „Europa“ želi se skrenuti pozornost na prirodu i njezinu bioraznovrsnost koja je u opasnosti od izumiranja


Onečišćenje okoliša, klimatske promjene, krčenje šuma i uništavanje prirodnih staništa sve više ugrožavaju naš (zasad) jedini planet. Zato je i briga o održivom, klimatski neutralnom poslovanju, tzv. zeleno poslovanje neizostavna odrednica u radu današnjih tvrtki. I Hrvatska pošta sve se više okreće zelenom poslovanju u obavljanju svakodnevnih poslovnih aktivnosti, pa tako u svojoj floti ima ukupno 246 električnih vozila za dostavu pošiljaka, a uvođenjem sve brojnijih paketomata te održivim gospodarenjem otpadom svoj utjecaj na okoliš nastoji svesti na što je moguće manju mjeru.
 
Naime, raznovrsnost biljnog i životinjskog svijeta ključna je i za naš planet, ali i za nas same, dok znanstvenici sve snažnije upozoravaju kako je bioraznovrsnost našeg planeta u krizi. Kako bi dodatno skrenuli pozornost na ove probleme, poštanski operatori na ovogodišnjim markama „Europa“ prikazuju po dvije ugrožene vrste u svojoj zemlji kako bi i tako podigli svijest o potrebi očuvanja prirodnih staništa i života u njima te potakli ljude da počnu održivije živjeti i odgovornije se odnositi prema prirodi i svojem okolišu.
 
Bez obzira na to govorimo li o klimatskim promjenama, šumskim požarima ili ljudskim intervencijama u prirodi, zadnjih godina biljni i životinjski svijet plaća sve veći danak. Na europskoj Crvenoj listi nalazi se sve više vrsta kojima u Europi prijeti izumiranje. Prema najnovijim podatcima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN), s kojim je PostEurop pokrenuo ovogodišnju seriju maraka „Europa“, više od 2887 vrsta od njih 15 167, koliko je procijenjeno da ih ima u Europi; u opasnosti je od izumiranja, pa tako i dvije vrste prikazane na hrvatskim markama – ris i tetrijeb gluhan. Zbog toga su iz PostEuropa poručili kako bioraznovrsnost u Europi nema cijenu i da treba raditi na očuvanju ekosustava i njihove raznovrsnosti jer je to naša dužnost prema budućim naraštajima te vjeruju kako će ovogodišnje marke „Europa“ pomoći u podizanju svijesti javnosti o ugroženim vrstama kojima prijeti najveća opasnost od izumiranja. I zato čuvajmo prirodu jer tako čuvamo i sami sebe.