Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Hrvatska poštanska marka natječe se za najljepšu marku Mediterana

06.08.2019.

Prigodno izdanje u suradnji sa Savezom poštanskih operatera mediteranskih zemalja


Zagreb, 6. kolovoza 2019. – Prigodna poštanska marka „PUMed – nošnje Mediterana“ s motivom narodne nošnje s otoka Suska natječe se za najljepšu mediteransku marku. Prigodna serija mediteranskih poštanskih maraka izlazi već niz godina, a nastaje u suradnji s PUMed-om – Savezom poštanskih operatera mediteranskih zemalja. Natječaj je otvoren za javnost do 8. listopada, a svoj glas možete dati na poveznici: https://euromed-postal.org/Philately/Voting. U natječaju sudjeluje 14 zemalja, uključujući Hrvatsku, na vama je da odaberete najljepšu.

O ovogodišnjem izdanju
Hrvatska pošta pustila je 8. srpnja u optjecaj prigodnu poštansku marku „PUMed – nošnje Mediterana“. Autorica poštanske marke s motivom dječje narodne nošnje s otoka Suska je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Naklada poštanske marke nominalne vrijednosti 8,60 kuna iznosi 150 000 primjeraka tiskanih u arcima od 16 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Ženska se nošnja na otoku nosila do polovice 20. stoljeća. Sačuvana novija odjevna varijanta, nazvana „po losinjsku“, zadržala se nakon Drugog svjetskog rata kao svečana nošnja za djevojke i mladenke, a između dvaju svjetskih ratova suknja je skraćena iznad koljena. Nošnja se nosi tijekom blagdana i svečanosti, a odijevaju je odrasli i djeca.
Dječja ženska nošnja istovjetna je onoj za odrasle te njome prevladava ružičasta kao temeljna boja, s mnoštvom ukrasa. Čine ju svilena ružičasta bluzica bogato ukrašena raznobojnim vrpcama, čipkom, metalnim nitima i staklenim kuglicama. Suknja ružičaste boje, zvana kamizot, složena je u sitne nabore, a tri jako uškrobljene podsuknje daju joj širinu. Pregačica, tarvijerslica, od ružičaste svile ukrašena je istovrsnim ukrasom kao i bluza. Odjevnu cjelinu upotpunjuju i čarape ružičaste boje te kožnate cipelice. Muška nošnja otoka Suska rano se počela mijenjati, a čine ju različite vrste bijelih košulja i hlača s prslucima u smeđoj i crnoj boji.