Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Hrvatska teniska reprezentacija na prigodnom bloku

26.03.2019.

Velika pobjeda otisnuta za vječnost

Zagreb, 26. ožujka 2019. – Hrvatska pošta će u suradnji s Hrvatskim teniskim savezom pustiti u optjecaj 28. ožujka prigodni poštanski blok „Hrvatska – pobjednik Davis Cupa 2018.“ Prigodni blok još je jedno priznanje važnosti pobjede Hrvatske teniske reprezentacije na ovom svjetskom natjecanju. Autorica izdanja je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba, a poštansku marku oblikovala je prema fotografiji Marija Čuzića. U prigodnom bloku nalaze se dvije poštanske marke, svaka nominalne vrijednosti 6,50 kuna. Tiskano je 30 000 blokova, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Motiv bloka je trenutak proglašenja pobjednika Davis Cupa.
 
Ova poštanska marka obilježava jedan od najvećih uspjeha sportaša u Hrvatskoj. Naši su tenisači srebrnu „salataru“ digli dva puta u zrak – 2005. i 2018. godine. Zašto „salatara“? Godine 1900. harvardski student Dwight F. Davis naručio je veliku srebrnu zdjelu, originalno predviđenu za posluživanje salate, kao nagradu pobjedniku teniskog susreta Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Tada nije bio svjestan da je tog trenutka postao besmrtan, a njegova formula dvoboja nacija bila je i ostala jedna od najtežih na putu k pobjedi.
 
Pobjednički tim, u kojem su glavnu ulogu imali Marin Čilić, Borna Ćorić i Ivan Dodig,  okupio je Željko Krajan. Put do pobjede bio je kudikamo duži nego 2004. godine kada su nas u pobjednički pohod poveli Ivanišević, Karlović, Ljubičić i Ančić. Za osvajanje nove „salatare“ morali smo pretrpjeti poraz u prvom kolu 2015. godine, 2016. poraz u finalu u Zagrebu, a 2017. opet gubimo u prvom kolu. I onda 2018. – osjećali su da je to ta godina, da su sazreli i da mogu do kraja. Prvo kolo u Kanadi, zatim Kazahstan pa potom Sjedinjene Američke Države. Priključio se i Mate Pavić, a tu su još bili i Galović, Škugor i Mektić. Finale se igralo u Francuskoj. I opet tipično za Davis Cup – umjesto velike drame Hrvatska je uvjerljivo odnijela pobjedu. Samo je deset nacija od prvog izdanja 1900. dva ili više puta osvajalo srebrni pehar.