Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Jednaki u raznolikosti

22.05.2023.
Hrvatska pošta potpisala Povelju o raznolikosti Hrvatska
 
U svibnju – Europskom mjesecu raznolikosti – Uprava Hrvatske pošte potpisala je Povelju o raznolikosti Hrvatska u organizaciji Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj (HRPSOR). Raznolikost je, naime, jedna od temeljnih vrijednosti modernog društva, a svi zaposlenici svojom raznolikošću, vještinama, kreativnošću i inovativnošću čine ključ dugoročnog uspjeha svake tvrtke. Da bi se takvo okruženje dodatno poticalo i favoriziralo, Hrvatska pošta se tako pridružila brojci od 90-ak uspješnih poduzeća u Hrvatskoj koja su potpisala ovu Povelju jer politika društveno odgovornog poslovanja sastavni je dio i nove Korporativne strategije Pošta 2025(30).
 
Potpisivanjem Povelje Hrvatska pošta prihvatila je javno podržavati, štititi i razvijati raznolikost u svojoj organizaciji i svom lancu vrijednosti:
  • izradom politike raznolikosti i nediskriminacije – u cilju razvoja organizacijske kulture
  • razvojem raznolikoga radnog okruženja – poticanjem integracije svih radnika neovisno o spolu i spolnoj orijentaciji, rasnom i etničkom podrijetlu, vjeri ili uvjerenju, invaliditetu, dobi i dr.
  • razvojem vještina i kompetencija menadžmenta i radnika odgovornih za zapošljavanje, trening i razvoj karijera o primjeni politike raznolikosti i nediskriminacije
  • korištenjem politike raznolikosti i nediskriminacije pri zapošljavanju menadžmenta
  • razvijanjem svijesti i obrazovanjem radnika o politici raznolikosti
  • poticanjem primjene politike raznolikosti kod klijenata i dobavljača
  • izradom i redovitim obnavljanjem akcijskog plana za promociju politike raznolikosti i nediskriminacije s mjerljivim pokazateljima
  • godišnjim izvještavanjem o provedbi politike raznolikosti i nediskriminacije.
 
Organizacije koje prepoznaju potencijal koji proizlazi iz raznolikosti radne snage imaju brojne konkurentske i reputacijske prednosti. Politika raznolikosti, stoga, može povećati povjerenje zajednice, potrošača i drugih dionika prema tvrtki.
 
Projekt je pokrenula Europska komisija 2010. lansiranjem europske platforme Povelja o raznolikosti EU-a kako bi podržala razvoj i razmjenu dobrih praksi među zemljama članicama, a Hrvatska je 19. zemlja EU-a koja je pristupila platformi. Danas više od 14 milijuna radnika ima koristi od dobrovoljne posvećenosti tvrtki i institucija potpisnica Povelje od primjene politike raznolikosti.