Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Kriptomarka „Nikola Tesla“ – novo filatelističko izdanje Hrvatske pošte

19.12.2022.
Povodom promocije nove kriptomarke otvorena je besplatna izložba osobnih stvari Nikole Tesle u poštanskom uredu u Jurišićevoj ulici 5 u Zagrebu
 
ZAGREB, 19. prosinca 2022. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. prosinca 2022. četvrtu po redu kriptomarku izdanu u obliku prigodnoga poštanskog bloka s jednom markom. Motiv na kriptomarki je najpoznatiji hrvatski znanstvenik Nikola Tesla i njegov toranj za Svjetski bežični sustav. Autori nove kriptomarke su zagrebački dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a marka nominalne vrijednosti 50,00 kn tiskana je u 30.000 primjeraka.

Promocija četvrtog izdanja kriptomarke bit će popraćena izložbom Teslinih osobnih stvari u poštanskom uredu 10114 Zagreb u Jurišićevoj ulici 5. Tesline naočale, torba, šešir, štap i rukavice moći će se pogledati od 20. prosinca 2022. do 1. veljače 2023. Osobni predmeti Nikole Tesle koje ćete moći ovom prilikom vidjeti u Zagrebu vlasništvo su Hrvatske pošte i čine stalan izložbeni postav u poštanskom uredu u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle.

Novo izdanje kriptomarke Hrvatska pošta realizirala je u suradnji s tvrtkama BitX i MarrowLabs, kao i s Tehničkim muzejom „Nikola Tesla“. Kupnjom kriptomarke dobivate fizičku poštansku marku koju možete iskoristiti za slanje pošiljaka te digitalnu marku u obliku nezamjenjivog tokena (NFT-a). Takvi tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i fizičke marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet.

Digitalno izdanje kriptomarke dostupno je u pet različitih kategorija, svaka s motivom jednog od Teslinih izuma. Najekskluzivniji digitalni motiv, dostupan u samo 2000 primjeraka, Teslin je pokus s jajetom u okretnom magnetskom polju, a Teslina turbina dostupna je u najviše primjeraka, njih 10.000. Teslina zavojnica digitalni je motiv dostupan u 8000 primjeraka, Teslin sustav bežičnog prijenosa signala u 6000 primjeraka, a digitalni motiv Teslina broda na daljinsko upravljanje u 4000 primjeraka.
Nova kriptomarka moći će se kupiti u poštanskim uredima, na mrežnim stranicama epostshop.hr te u internetskoj trgovini kripto.posta.hr/marka/v4, gdje će se moći platiti kriptovalutama.