Marka koja u sebi nosi priču o trenutku ljudske povijesti

Marka koja u sebi nosi priču o trenutku ljudske povijesti

Nova prigodna poštanska marka „Tokyo 2020“
 
Zagreb, 20. srpnja 2021. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 23. srpnja 2021. novu prigodnu poštansku marku u povodu ovogodišnjih Olimpijskih igara „Tokyo 2020“. Motiv na marki su stilizirane medalje Olimpijskih igara u slavljeničkom „plesu“, a autor marke je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Marka je izdana u arčiću od 9 maraka i s jednim privjeskom, u nakladi od 100 000 primjeraka. Nominalna vrijednost marke iznosi 8,60 kn. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
 
Tekst u povodu izlaska nove prigodne marke pripremio je Mićo Dušanović, sportski novinar.

Dragi prijatelju, pred vama je nešto posebno iz svijeta filatelije. Marka koja u sebi nosi priču o trenutku ljudske povijesti, događaju o čijim posljedicama, sada dok gledamo ovu prelijepu marku, možemo samo maštati. Možemo se i nadati da će Olimpijske igre u Tokiju 2021. ostati jedine na kojima su bili samo domaći gledatelji i koje su stajale kao prihod jedne manje države. Igre koje ćemo pamtiti kao „Igre pod maskama“.
 
Nadajmo se da smo u pravu, ali postoje i drugi početci puteva naše povijesti. Igre će biti zrcalo ljudske civilizacije, neviđena dostignuća u sportu i tehnologiji. Bit će zaprepašćujuće. No svijet će ih doživjeti preko ekrana. Imat ćete sve moguće informacije, ali – hoćete li ih „osjetiti“?
Vidjet ćete znoj, suze, veselje, nikad čišće i plastičnije, podići će vam ruku da ih dodirnete, a dočekat će vas hladan ekran. Neće biti autograma, selfija, čekanja u redovima, druženja, slavlja – života. Jesmo li mi krivi? Jesmo li učinili što loše? Danas smo zbunjeni. Zato i ovaj popratni tekst, uz vašu zvijezdu zbirke, nije uobičajen. Dok ju gledate, izaziva vas da sami izmaštate budućnost.
 
Sutra ćete vidjeti jeste li bili u pravu ili će vaši nasljednici znati što je obilježila. U svakom slučaju, ostat će jedinstvena. Želimo od sveg srca da ostane zapamćena po najvećim sportskim dostignućima, kao neobična epizoda, kao IGRE POD MASKAMA kojih ćemo se sjećati sa smiješkom.