Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

4. travnja – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

Zagreb, 3. travnja 2018. – Hrvatska pošta pustit će 4. travnja 2018. u optjecaj prigodnu poštansku marku Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina. Autorica prigodne poštanske marke Republike Hrvatske je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Motiv marke je zemljovid Republike Hrvatske s označenim minski sumnjivim prostorom, a tiskana je u nakladi od 100 000 primjeraka i u arku od 20 maraka. Nominalna vrijednost prigodne poštanske marke iznosi 3,10 kuna, a žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. travnja 2018. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ovo izdanje, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka mogu se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.
Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) donijela je u prosincu 2005. godine Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. To je učinjeno zbog humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuju mine i eksplozivni ostatci rata.
Kao središnje državno tijelo za organiziranje i koordinaciju svih poslova protuminskog djelovanja, 1998. godine osnovan je Hrvatski centar za razminiranje (HCR). Osim smanjenja minski sumnjivog prostora (MSP) od 13 000 km2, što je 1996. godine bila UN-ova procjena za Republiku Hrvatsku, do danas, kada on obuhvaća 405 km2, hrvatski protuminski sustav bilježi i niz drugih postignuća u svojem dvadesetogodišnjem djelovanju. Tako je, među ostalim, uspostavljeno stabilno tržište, a s njime i sigurnost pirotehničara i korisnika razminiranog područja, postignut je izniman uspjeh u povlačenju EU sredstava za financiranje razminiranja, međunarodna profilacija hrvatskog protuminskog sustava, kapaciteti se kontinuirano moderniziraju i dr.
Najveći uspjeh sustava svakako je smanjivanje broja stradalih, odnosno okolnost da u 2017. godini nije bilo minskih incidenata i nesreća. Od 1996. godine do danas 595 osoba stradalo je od mina, od toga 203 osobe smrtno. Stoga, usprkos tomu što protekle godine nije bilo stradavanja od mina, javnost i dalje treba podsjećati na prisutnu minsku opasnost, senzibilizirati ju na probleme koje donose mine, poticati na brigu za žrtve mina te pozivati građane na odgovorno ponašanje.
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina 4. travnja održat će se prigodni program u Osijeku na trgu Ante Starčevića s početkom u 11 sati. Na događaju će uime Hrvatske pošte biti predsjednik Uprave Ivan Čulo. Nazočni će biti i gradonačelnik Osijeka Milan Vrkić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i mnogi drugi.