Mips

Hrvatska pošta prepoznaje znanje kao osnovu za razvoj temeljnog poslovanja tvrtke. Razvojem znanja postiže se izvrsnost, razvojem temeljnog poslovanja unaprjeđenje kvalitete, a razvojem novih digitalnih usluga ulazak na nova tržišta.

Zagrebačka IT tvrtka MIPS d.o.o. osnovana je 1990. godine te se od svog osnutka bavi informacijskim sustavima poštanske automatizacije. Hrvatska pošta 2016. godine postaje vlasnik MIPS-a, među ostalim i radi očuvanja i razvoja aplikacije MIPS koja čini informatičku okosnicu IT sustava Hrvatske pošte. Aplikacija MIPS trenutno je dio operativnog poslovanja u preko 1000 poštanskih ureda, na više od 2500 radnih mjesta.

Tvrtka je razvila i cjelokupno IT rješenje financijskih usluga, maloprodaje te brzojavnih usluga, ali i poštanskih i servisnih procesa te nadzora sustava. Od važnijih projekata svakako treba izdvojiti aplikaciju Digitalni poštar koja je u potpunosti digitalizirala proces dostave – od zaprimanja pošiljke do njenog uručenja. Svi poštari opremljeni su pametnim telefonima i mobilnim pisačima te ih koriste u svakodnevnom radu. MIPS je razvio i novu aplikaciju za praćenje pošiljaka https://posiljka.posta.hr/, a osim redizajna sučelja značajno je poboljšana i arhitektura pozadinskih sustava.

Danas se tvrtka MIPS bavi ključnim projektima za digitalizaciju Hrvatske pošte, poput razvoja korisničkog portala, a u njihovom portfelju mogu se pronaći i vrlo zanimljivi projekti poput neuronske mreže koja povećava točnost automatskog sortiranja pošiljaka.

Digitalizacija je jedna od filozofija razvoja Strategije Pošta2022., a MIPS ima veliko iskustvo u razvijanju IT rješenja te Hrvatskoj pošti pruža potrebne razvojne kapacitete kako bi se segment digitalnih usluga podigao na višu razinu u skladu s misijom: biti građanima na usluzi.

  • Mips
  • Hrvatska pošta prepoznaje znanje kao osnovu za razvoj temeljnog poslovanja tvrtke. Razvojem znanja postiže se izvrsnost, razvojem temeljnog poslovanja unaprjeđenje kvalitete, a razvojem novih digitalnih usluga ulazak na nova tržišta.