Nove redovite poštanske marke

Hrvatsko podmorje IV.

 
Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 14. veljače nove redovite poštanske marke iz serije Hrvatsko podmorje. Motivi prikazani na poštanskim markama su narančasta plutača, žuta rožnjača i glatka zvjezdača, a autorica dizajna maraka je Alenka Lalić. Dizajn poštanskih maraka nastao je prema fotografijama Dalibora Andresa. Marke su izdane u arcima od 50 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

  Narančasta plutača – nominalna vrijednost: 0,20 kuna, naklada:
100 000 primjeraka
Narančasta plutača (Suberites domuncula) gotovo uvijek živi u simbiozi s rakom samcem. Mladi rak naseljava praznu puževu kućicu na koju se onda pričvrsti ličinka spužve. Spužva raste te s vremenom obraste puževu kućicu. Budući da i rak raste, kućica mu postaje mala, pa je on napušta i naseljava se u unutrašnjosti spužve. Tako spužva postaje kućica raku te svojim rastom uvijek odgovara njegovim dimenzijama. Spužva je obično promjera oko pet centimetara. Najčešće je svijetlo narančaste boje, ali može biti plava, bijela, smeđa, žuta ili u kombinaciji različitih boja. Iznimno je česta u sjevernom Jadranu na pjeskovito-muljevitim dnima gdje je kao vrsta i opisana 1792. godine.
 
  Žuta rožnjača – nominalna vrijednost: 0,50 kuna, naklada: 150 000 primjeraka
Žuta rožnjača (Eunicella cavolinii), koralj iz skupine gorgonija, široko je rasprostranjena u Sredozemnom moru. Razgranatu koloniju, visine do pedesetak centimetara, grade tisuće međusobno povezanih sitnih polipa dužine oko dva milimetra. Smatra se kako žuta rožnjača može živjeti više od 25 godina. U Sredozemnom moru zabilježena su naselja s više od 180 jedinki na površini od jednog četvornog metra. U hrvatskom dijelu Jadrana gustoća je manja i doseže dvadesetak jedinki po četvornom metru.

 
  Glatka zvjezdača – nominalna vrijednost: 10,00 kuna, naklada:
200 000 primjeraka
Glatka zvjezdača (Hacelia attenuata) vrsta je o kojoj znamo jako malo. Ona je termofilni organizam i voli toplije more, stoga je u Jadranu široko rasprostranjena samo u njegovu srednjem i južnom dijelu. Vrlo je česta uz vanjske otoke – Vis, Lastovo i Mljet. Najčešće je živo crvene boje, a zabilježene su i žute jedinke. Ime vrste, attenuata, povezano je s izgledom njezinih krakova koji se prema vrhovima jako sužavaju. U opasnosti će odbaciti pojedine krakove koji se mogu obnoviti u novu zvjezdaču. Kada počne regeneracija novih krakova, zvjezdača nalikuje crtežu kometa, pa se zato i naziva kometnom formom.