Novi sortirni centar u brojkama

Novi objekt za nove poslovne izazove
 

Najveća kapitalna investicija u povijesti Hrvatske pošte vrijedna 350 milijuna kuna poboljšava kvalitetu i brzinu ispunjavanja uvjeta za sve procese vezane uz poštansko tržište. U Novom sortirnom centru (NSC) centralizirani su brojni poslovi poput razrade pošiljaka, prijevoza i međunarodnih poslova što korisnicima pruža kvalitetniju i bržu uslugu. NSC je smješten na ulazu u Veliku Goricu, na strateški iznimno povoljnom položaju blizu Međunarodne zračne luke „Franjo Tuđman“, autoceste i brze gradske prometnice. Njegova gradnja počela je u svibnju 2017. te je prva faza gradnje dovršena u srpnju 2019. kada su u NSC preseljeni poslovi s više lokacija u gradu Zagrebu. Novi sortirni centar svečano je otvoren 23. rujna 2019. godine.
 
Zbog uvođenja novih tehnologija u manipulativne procese rada s pošiljkama, odnosno zbog primjene visoko automatiziranih sustava razrade pošiljaka, pri projektiranju NSC-a velika pozornost posvećena je njegovoj organizaciji. Na građevinskom zemljištu površine 70.200 četvornih metara osigurano je što je moguće šire raspolaganje prometnim i manipulativnim površinama NSC-a. U prvoj fazi gradnje podignut je prostor površine 32.000 četvornih metara koji obuhvaća sortirnicu s utovarno-istovarnim terminalima, visoko regalno skladište, trafostanicu, kotlovnicu, podatkovni centar i upravnu zgradu. NSC ima i 540 parkirnih mjesta za osobna i tehnološka vozila, kao i 16000 četvornih metara zelenih površina. U Novom sortirnom centru radi više od 1500 radnika. 


Novi stroj za sortiranje paketa

 
Za kvalitetniju i bržu razradu pošiljaka iznimno je važno ulagati u nove tehnologije za sortiranje pošiljaka. Tako Hrvatska pošta od 2017. već ima šest novih sustava za automatsko sortiranje pošiljaka (SASP) koji brzinom od 230 tisuća pošiljaka na sat i s iznimnom točnošću osiguravaju pravovremenu dostavu na adrese korisnika. U njih je uloženo 62 milijuna kuna. U prostoru NSC-a montiran je novi stroj za sortiranje paketa (PSM) vrijedan 67,5 milijuna kuna koji je integriran sa SASP-om, što omogućuje da sve vrste i kategorije pošiljaka budu obuhvaćene sustavom za automatsko sortiranje. Novi stroj razvrstava pakete i hpekspres-pošiljke, dio „flats“ pošiljaka te male pakete, a u jednom satu može razvrstati i do 15 tisuća različitih paketa mase od 100 g do 30 kg. Stroj ima dvije vrste izlaznih tobogana: posebne za pakete i hpekspres-pošiljke te posebne za „flats“ pošiljke.