Olimpijske zimske igre u Koreji

 Olimpijske zimske igre održavat će se od 9. do 25. veljače 2018.

Zagreb, 5. veljače 2018. – Hrvatska pošta će 7. veljače pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku „OLIMPIJSKE ZIMSKE IGRE – Pjongčang 2018.“ Autor poštanske marke je dizajner iz Zagreba Mario Petrak. Naklada poštanske marke nominalne vrijednosti 5,80 kuna iznosi 150.000 primjeraka, a izdana je u arčiću od 9 maraka i sa jednim privjeskom. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ovo izdanje, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka, može se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.
Koreja – pa još i južna – ne asocira na Olimpijske zimske igre. Ali ipak, tako je. Najprije je izgubila bitku 2003. od Vancouvera, zatim je 2007. više glasova dobio Soči, no 2011. Pjongčang postao je član olimpijske obitelji. Trideset godina poslije Seula na Korejski poluotok ponovo stiže športski svijet – ovaj put toplije odjeven.
Nezamislive promjene dogodile su se u tih trideset godina. Nestalo je hladnog rata, rodile su se brojne nove države, naravno, promijenio se i šport. U Južnoj Koreji vidjet ćemo šest novih disciplina u petnaest zimskih športova. Ponovo će se rušiti rekordi u brojnosti i raznovrsnosti. U te dane mira i svečanosti športa, od 9. do 25. veljače 2018., čuvat će nas prijatelj zaštitnik – bijeli tigar Suhorang – maskota Igara. Sve će se održavati u radijusu od 30 km, a otvaranje Igara, njihovo zatvaranje i većinu snježnih športova ugostit će 43 703 žitelja Pjongčanga, gradića u korejskim „Alpama“. Dočekat će nas na 700 m nadmorske visine, gdje stanovnici ove zemlje najsretnije i najduže žive. Poklonit će nam svoj cvijet, kraljevsku azaleju, i pokazati svoju miljenicu – mandarinsku patku. Tu poruku života u harmoniji s prirodom i njenim stanovnicima ponijet će kući športaši ledenih športova i njihovi gosti.
Za brze discipline alpskog skijanja rezerviran je Čongsan gdje je u stvaranju ljepote priroda nadmašila samu sebe. Ondje, uz svoju jedinstvenu zimsku sovu, živi 39 502 stanovnika. Domaćin 23. Olimpijskih zimskih igara neodoljivo mami baš kao i športaši, koji ponovo najavljuju najuzbudljivije igre.
Hrvatsku vrstu predvodit će alpski skijaši, a crveno-bijeli kvadratići bit će prepoznati, nadajmo se, i na bob-stazi i klizačkoj plohi. A hrvatska poštanska olimpijska marka ponovo daje svoj doprinos ovom prazniku svjetskog športa.