Pošiljke iz inozemstva

Pošiljke iz inozemstva

Primanje pošiljaka iz inozemstva podliježe određenim propisima.

Više

Primanje pošiljaka iz inozemstva podliježe određenim propisima.
 

Ako primate pošiljke i pakete s robom iz inozemstva, imajte na umu da takve pošiljke podliježu carinskom nadzoru. Ovisno o vrijednosti sadržaja, na njih ćete možda morati platiti određena carinska davanja i PDV. S druge strane, pošiljke i paketi s robom iz zemalja Europske unije ne podliježu carinskom nadzoru.
Na idućim stranicama pročitajte korisne informacije za primatelje različitih vrsta pošiljaka iz inozemstva.

Česta pitanja
Koliki su ukupni troškovi (carinski i poštanski) koji se naplaćuju kod uvoza robe u poštanskim pošiljkama iz inozemstva u RH?
Roba u uvozu u RH u poštanskim pošiljkama podliježe naplati carinskog duga (carina, PDV-a i eventualno posebne trošarine) sukladno Carinskom zakonu i Zakonu o PDV. Dodatne informacije o visini carinske stope i načinu utvrđivanja carinske vrijednosti (osnovice za carinu) mogu se dobiti na službenoj web stranici Carinske uprave www.carina.hr ili na njihovoj e-mail adresi: odjel_za_odnose_s_javnoscu@carina.hr

Također osim carinskih troškova za pošiljke koje podliježu naplati carinskog duga („OCARINJENE“) kod uvoza naplaćuju se i poštanski troškovi:
 
1.     Podnošenje pošiljke na carinski pregled:
masa pošiljke do 2 kg - 37,50 kn;
masa pošiljke od 2 kg do 5 kg - 50,00 kn;
masa pošiljke od 5 do 30 kg - 62,50 kn.
 
2.     Ubrzano Podnošenje pošiljaka na carinski pregled po  zahtjevu korisnika:
masa pošiljke od 0 do 30 kg - 75,00 kn.
 
3.     Uz uslugu podnošenja pošiljke na carinski pregled naplaćuje se i eventualna ležarina i poštarinu za poziv radi dostave dokaza o vrijednosti robe ako je poziv bio upućen primatelju*.
 
* eventualna ležarina i poštarinu za poziv radi dostave dokaza o vrijednosti robe ako je poziv bio upućen primatelju naplaćuje se i u slučaju kada je pošiljka oslobođena od plaćanja carine i/ili PDV-a.
 
Cijene su iskazane s PDV-om.
Može li se osigurati pošiljka u međunarodnom prometu?

Pošiljka u međunarodnom prometu može se osigurati korištenjem usluge vrijednosne pošiljke ili vrijednosnog paketa (ako tu uslugu prihvaća odredišna poštanska uprava). Najveći iznosi do kojih se može osigurati pošiljka ovise o propisima odredišne države. Oni nikako ne mogu biti viši od 4000 DTS-a (37.996,00 kn). Maksimalni iznosi do kojih se može osigurati pošiljka za pojedinu državu mogu se naći u Vodiču za međunarodne usluge.

Što znače engleski izrazi koje dobijem prilikom praćenja svoje pošiljke internetskim sustavom za praćenje pošiljaka?

Pošiljka u polazu za inozemstvo – podatci o pošiljci prije nego što pošiljka napusti polaznu poštansku upravu:

 • Recive item from customer (Otb) – pošiljka predana polaznoj poštanskoj upravi na otpremu.

 • Insert item into bag (Otb) – pošiljka je pripremljena za otpremu u inozemstvo. Ovaj je događaj u pravilu datum otpreme pošiljke; sljedeći događaj o pošiljci bit će nakon skeniranja pošiljke u odredišnoj poštanskoj upravi.

Pošiljka u dolazu iz inozemstva – podatci o pošiljci nakon prispijeća pošiljke u odredišnu poštansku upravu:

 • Receive item at office of exchange (Inb) – pošiljka prispjela u centar za razradu međunarodnih pošiljaka odredišne poštanske uprave.

 • Send item to customs (Inb) – pošiljka je otpremljena carinskoj ispostavi radi obavljanja carinskog postupka.

 • Retention reason: Invoice missing (Inb) – razlog zadržavanja pošiljke: nedostaje račun u pošiljci.

 • Awaiting presentation to customs commissioner – pošiljka čeka na carinski pregled.

 • Return item from customs (Inb) – pošiljka vraćena s carine.

 • Send item to domestic location (Inb) – pošiljka poslana prema odredištu.

 • Receive item at delivery office (Inb) – pošiljka prispjela u dostavni poštanski ured.

 • Unsuccessful item delivery attempt (Inb) – neuspješan pokušaj dostave.

 • Deliver item (Inb) – pošiljka je uručena.

Gdje se mogu naći podatci o općim carinskim uvjetima i carinskoj proceduri prilikom uvoza robe u poštanskim pošiljkama u pojedinu odredišnu državu?

Podatke o općim carinskim uvjetima, carinskoj proceduri, visini carine, kontaktima za carinska i poštanska pitanja te ostalim korisnim informacijama prilikom uvoza robe u poštanskim pošiljkama u pojedinu odredišnu državu mogu se naći u Priručniku za carinska pitanja . Priručnik je objavila Svjetska poštanska unija, a ažuriraju ga poštanske uprave u suradnji s nacionalnim carinama. Broj država za koje trenutačno postoje objavljeni podatci u ovom Priručniku nije konačan i postupno se dopunjuje.

Što znači naknada od 4,50 kn za uručenje malog paketa (small packet)?

Mali paket je isključivo međunarodna dolazna poštanska usluga koju zahtjeva pošiljatelj, a otprema je prijamna poštanska uprava koja je dužna označiti pošiljku oznakom „Petit paquet“ ili „Small Packet“. U tom se slučaju u državi uručenja naplaćuje uručenje malog paketa. Hrvatska pošta kao davatelj univerzalne usluge ne može proizvoljno odlučivati za koju će pošiljku naplatiti ovu uslugu. Dakle, uručenje malog paketa naplaćuje se samo za pošiljke koje je kao takve poslao/označio pošiljatelj.

Odgovore na brojna pitanja koja ste nas pitali možete pronaći na stranici Česta pitanja i odgovori.
Ako nam želite postaviti pitanje možete to učiniti putem web obrasca.