Povijest

Pošta je oduvijek bila na usluzi građanima

Hrvatska pošta osnovana je kao samostalna tvrtka 1999. godine.

Poštanska djelatnost na tlu današnje Republike Hrvatske može se pratiti stoljećima unatrag, dok povijest moderne Hrvatske pošte počinje paralelno s ustrojem suvremene Republike Hrvatske. Desetog listopada 1990. utemeljeno je javno poduzeće HPT-Hrvatska pošta i telekomunikacije. Hrvatska pošta kao samostalna tvrtka osnovana je 1. siječnja 1999. razdvajanjem javnog poduzeća HPT na dva dionička društva: jedno za poštu (Hrvatska pošta) i drugo za telekomunikacije (Hrvatske telekomunikacije). Pripreme za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji predvidjele su liberalizaciju tržišta poštanskih usluga, koja je provedena prije samog članstva Hrvatske u EU-u. Liberalizacija tržišta uvedena je 1. siječnja 2011., a Hrvatska pošta je prema Zakonu o poštanskim uslugama imenovana davateljem univerzalne usluge. Na temelju ovog Zakona Hrvatska pošta ima pravo i obvezu obavljati tu uslugu u idućih 15 godina.
 

Pošta u Hrvatskoj

 
Poštanska povijest puna je velikih promjena. Naša su prednosti tradicija, pouzdanost, ali i kompetentni, iskusni i stručni radnici dostupni korisnicima svaki dan.
 

 1. Prva nacionalna poštanska uprava u Hrvatskoj osnovana je 1848. u Zagrebu pod nazivom Vrhovno hrvatsko-slavonsko upraviteljstvo pošta.
 2. Godine 1990. Sabor Republike Hrvatske utemeljio je javno poduzeće Hrvatsku poštu i telekomunikacije (HPT) kao pravnog sljednika bivših 13 poduzeća PTT-prometa RH.
 3. Od 1999., razdvajanjem HPT-a na HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. i HP – Hrvatsku poštu d.d., Hrvatska pošta posluje kao samostalno dioničko društvo.
 4. Polaganjem kamena temeljca za novi sortirni centar 16. svibnja 2017. počela je najveća strateška i kapitalna investicija Hrvatske pošte u njezinoj povijesti
 5. U ljeto 2019. novi sortirni centar Hrvatske pošte počinje s radom
 6. Novi sortirni centar svečano je otvoren 23. rujna 2019. godine

 

Povijest tvrtke


 •              Vrhovno hrvatsko-slavonsko upraviteljstvo pošta (1848. – 1919.)
 •              Hrvatska direkcija pošta, telegrafa i telefona (1919.)
 •              PTT-promet RH (nakon II. svjetskog rata – 1990.)
 •              Hrvatska pošta i telekomunikacije (1990. – 1999.)
 •              Hrvatska pošta (od 1999.)

 


 

 

 • Hrvatska pošta danas
 • Misija Hrvatske pošte je biti građanima na usluzi. Razvojem novih usluga prilagođenih potrebama korisnika, a posebice digitalnih usluga Hrvatska pošta pokazuje da je moderna tvrtka za moderna vremena. Digitalizacija je za Hrvatsku poštu filozofija razvoja na kojoj se temelji niz razvojnih projekata kako bi raznovrsne usluge Hrvatske pošte bile dostupne svim korisnicima u svakom trenutku.