Prigodna marka „Dalmatinski pas“ iz 2022. osvojila međunarodnu nagradu

Prigodna marka „Dalmatinski pas“ iz 2022. osvojila međunarodnu nagradu

 Najnovije priznanje stiže s uglednoga svjetskoga filatelističkog natjecanja u talijanskom Asiagu
 
Još jedna marka u izdanju Hrvatske pošte može se pohvaliti vrijednim međunarodnim priznanjem. Najnovija nagrada stigla je potkraj srpnja iz talijanskog gradića Asiaga s 53. svjetskog natjecanja „Premio Internazionale d'Arte Filatelica“, a osvojila ju je naša prigodna poštanska marka iz serije „Kućni ljubimci – Psi 3“, izdane 2022., i to marka s motivom dalmatinskog psa. Poštanski dalmatiner osvojio je nagradu u kategoriji „Turizam“. Priznanje je uime Hrvatske pošte preuzela Davorka Šarić, konzulica savjetnica u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Trstu.


 
U spomenutoj seriji još su tiskane marke s motivom bigla, pomeranca i škotskog ovčara, a autorica ovih maraka je zagrebačka dizajnerica Katarina Lončar. Ovo je samo jedno među više od 30 svjetskih priznanja poštanskim markama RH koje Hrvatska pošta izdaje u protekle 32 godine.
 
Podsjetimo, prva poštanska marka RH koja je osvojila međunarodno priznanje bila je Gajeta falkuša (blok Expo 1998), a priznanje joj je dodijeljeno 1999., dok je 2001. marka „100. obljetnica Društva hrvatskih književnika“ bila prva hrvatska marka koja je osvojila nagradu na natjecanju „Premio Internazionale d'Arte Filatelica“. Dodajmo još da se ovo natjecanje u svijetu smatra svojevrsnim filatelističkim „Oscarom“.