Prigodna poštanska marka „500 godina reformacije u Europi“

Prigodna poštanska marka „500 godina reformacije u Europi“

Motiv marke je portret Matije Vlačića Ilirika - oca suvremene historiografije

Zagreb, 3. listopada 2017. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 4. listopada novu prigodnu poštansku marku „500 godina reformacije u Europi“. Motiv marke je reprodukcija portreta Matije Vlačića Ilirika (Friedrich Schiller sveučilište Jena, Njemačka), a za tisak ju je prilagodila Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora. Nominalna vrijednost novog prigodnog izdanja iznosi 3,10 kuna, naklada je 100 000 primjeraka te je marka izdana u arku od 20 maraka. Izdana je i prigodna omotnica prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. listopada u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Ovo prigodno izdanje poštanske marke, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka, moguće je kupiti u internetskoj trgovini, www.epostshop.hr.
 
Matija Vlačić Ilirik rođen je 1520. godine u Labinu. U dobi od 16 godina napušta rodnu Istru kako bi se školovao u Veneciji, gdje stječe vrsno humanističko obrazovanje. Po savjetu rođaka odlazi na studij teologije u Tübingen i Basel, a poslije i u Wittenberg, najvažnije luteransko središte. Nepovoljne okolnosti nakon Lutherove smrti tjeraju ga da napusti Wittenberg i nastani se u Magdeburgu gdje njegova polemička i teološka produkcija dolaze do vrhunca.

U nemirnom vanjsko-političkom razdoblju više je puta mijenjao boravište, a na tom ga je putu pratila brojna obitelj i golema knjižnica koju je prikupio radeći na crkvenopovijesnim spisima. Taj plodni autor nije poznat samo kao autor važnih teoloških djela, kao što je Ključ Svetog pisma, nego i kao historiograf. Matija Vlačić Ilirik bio je inicijator i jedan od glavnih urednika opsežne povijesti Crkve poznate pod skraćenim naslovom Magdeburške centurije koja mu je zahvaljujući inovativnoj metodologiji poput kritičke obrade izvornih povijesnih dokumenata i sustava kazala, pribavila nadimak „oca suvremene historiografije“.