Prigodna poštanska marka za pola stoljeća Zlatne piruete

Prigodna poštanska marka za pola stoljeća Zlatne piruete

1. međunarodno klizačko prvenstvo grada Zagreba održano je 1967. godine

Zagreb, 24. studenog 2017. – Povodom velike obljetnice Zlatne piruete Zagreba Hrvatska pošta pustit će 27. studenog u optjecaj prigodnu poštansku marku. Marka Hrvatski sport – 50. Zlatna pirueta Zagreba ima nominalnu vrijednost 3,10 kuna i tiskana je u nakladi od 100.000 primjeraka. Prigodno izdanje za pola stoljeća Zlatne piruete dizajnirao je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, koji je za motiv odabrao klizačicu. Poštanska marka izdana je u arčiću od 9 maraka s jednim privjeskom, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Sva izdanja poštanskih maraka mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte na adresi www.epostshop.hr.
Početak klizanja u Zagrebu ne može se označiti datumom, ali klizalo se od davnina na zamrznutim maksimirskim jezerima, savskim rukavcima i u privatnim dvorištima. Prvi klizački klub osnovan je u Zagrebu 15. studenog 1874., koji uređuje prvo klizalište na prostoru današnjeg Mažuranićeva trga.
Zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac 21. studenog 1961. otvorio je u Zagrebu na Šalati prvo klizalište s umjetnim ledom i to je dan kada je položen kamen temeljac sportskom klizanju. Članovi kluba Medveščaka i Mladosti, nekadašnji klizači i klizački djelatnici, okupili su na Šalati djevojčice i dječake i počeli sa sustavnim treningom. Mladi klizači napredovali su brzo za postupni izlazak na svjetsku scenu. Nastupima u međunarodnoj konkurenciji 1965. i 1966. održani su uzvratni međugradski dvoboji Zagreba i Sofije. Ti gradski dvoboji uspjeli su organizacijski i natjecateljski. Reakcija na to bila je odluka da se organizira 1. međunarodno klizačko prvenstvo grada Zagreba koje se održavalo od 8. do 10. prosinca 1967. godine. Natjecanje je prvi put izravno prenosila zagrebačka televizija. Šest godina poslije, 1973., čak 21 zemlja poslala je na Zlatnu piruetu svoje najbolje klizače, a izravni TV prijenos natjecanja bio je prvi prijenos u boji koji je gledala cijela Europa.
Godine 1992. svečano je obilježena 25. obljetnica Zlatne piruete Zagreba pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske. Tadašnji predsjednik Međunarodnoga klizačkog savjeta Olaf Poulsen uputio je čestitke uz riječi: „U ime Međunarodnog klizačkog saveza želim izraziti divljenje zbog organizacije Zlatne piruete 25 puta. To natjecanje je godinama veoma važno za razvoj umjetničkog klizanja širom svijeta. Većina vrhunskih klizača svijeta započela je karijeru u Zagrebu i to je postala tradicija za klizačku obitelj.“ I danas, 25 godina poslije, mogli bismo ponoviti ovu čestitku, samo bismo morali dodati mnogo toga što se postiglo u zadnjih 25 godina.
Žig prvog dana bit će u uporabi 27. i 28. studenog 2017. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.