Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Prigodna poštanska marka za Tehničku visoku školu u Zagrebu

26.11.2019.

Stota obljetnica postojanja

 
 
Zagreb, 26. studenog 2019. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 28. studenog prigodnu poštansku marku 100. obljetnica Tehničke visoke škole. Autorica prigodnog izdanja je Kristina Rismondo, dizajnerica iz Zagreba. Motiv poštanske marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna je tehničko ravnalo s vremenskom lentom. Naklada izdanja iznosi 100 000 primjeraka, a marka je izdana u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Najzaslužniji za osnivanje TVŠ-a bio je dr. Milan Rojc, predstojnik Odjela za bogoštovlje i nastavu u hrvatskoj vladi. On je od Povjereničkog vijeća ishodio u prosincu 1918. Naredbu o osnivanju TVŠ-a, da bi se nastava počela izvoditi u listopadu 1919. godine. Time se 1919. smatra početkom nastave i studija tehničkih znanosti u Zagrebu i Hrvatskoj.
Na TVŠ-u se provodila nastava arhitektonskog, građevno-inženjerskog, kulturno-inženjerskog, kemičko-inženjerskog, strojarsko-inženjerskog, elektro-inženjerskog, brodograđevno-inženjerskog i brodostrojarsko-inženjerskog odjela (u pojedinim razdobljima odsjeci) te geodetskog tečaja, koji 1920. također postaje odjelom.
Tehnička visoka škola u Zagrebu i Tehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu (osnovan 1926.) čine temelje suvremenog razvoja tehnike u Hrvatskoj te su do danas, kada se obilježava 100. godišnjica osnivanja Tehničke visoke škole u Zagrebu, ostali jedne od najsvjetlijih točaka u hrvatskoj tehničkoj baštini. Danas, svi tehnički fakulteti tvore okosnicu suvremenih tehničkih znanosti, gospodarstva i kulture Hrvatske. Desetci tisuća inženjera koji su završili studij na tehničkim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu rade u domovini, ali i širom svijeta, te svakodnevno beskonačnu maštu i stvaralačke ljudske ideje pretvaraju u stvarnost.