Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Prigodne poštanske marke za gardijske brigade i gardijske bojne

09.03.2020.

Serija prigodnih maraka „Hrvatski Domovinski rat – gardijske brigade i gardijske bojne“

 
Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 11. ožujka prigodne poštanske marke „Hrvatski Domovinski rat – gardijske brigade i gardijske bojne.“ Izdanje se sastoji od četiriju različitih motiva – amblema 5. gardijske brigade „Sokolovi“, 9. gardijske brigade „Vukovi“, 81. gardijske bojne „Kumovi“ i 84. gardijske bojne „Termiti“. Autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Vrijednost svake izdane marke je 8,60 kuna, a otisnute su u nakladi od 50.000 primjeraka po motivu. Marke su izdane u arčićima od 6 maraka s jednim privjeskom, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

5. gardijska brigada „Sokolovi“
Na temelju zapovijedi ministra obrane Republike Hrvatske 5. listopada 1992. osnovana je 5. gardijska brigada Hrvatske vojske. No njena ratna prošlost seže dalje jer je sastavljena od dragovoljaca te iskusnih ratnika i branitelja koji su se istakli tijekom 1991. i 1992. u obrani istočnog dijela Hrvatske. Autor amblema „Sokolova“ je Dubravko Mataković.
 


9. gardijska brigada „Vukovi“
Proslavljena 9. gardijska motorizirana brigada „Vukovi“ osnovana je 1. studenog 1992. godine. Za nositelja ustrojavanja nove postrojbe pod nazivom 6. gardijska motorizirana brigada određen je pukovnik Mirko Norac. Brigada je naziv 6. gardijska motorizirana brigada nosila do lipnja 1993. kada je naziv promijenjen u 9. gardijsku motoriziranu brigadu „Vukovi“. Autor amblema „Vukova“ je Frane Tomičić.
 


81. gardijska bojna „Kumovi“
Virovitička 81. gardijska bojna Hrvatske vojske „Kumovi“ bila je najmlađa profesionalna postrojba i dio elitne skupine gardijskih postrojba Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Osnovana je odlukom ministra obrane Republike Hrvatske 15. veljače 1994. godine. Nakon nešto više od jedne godine intenzivne obuke i opremanja Bojna u ožujku 1995. dobiva status podstožerne postrojbe i tako ulazi u krug elitnih postrojba Hrvatske vojske planiranih za izvršavanje najsloženijih zadaća. Autor amblema „Kumova“ je Tihomir Vuk.
 

 
84. gardijska bojna „Termiti“
84. gardijska bojna Hrvatske vojske „Termiti“ bila je lakojurišna, brdsko-planinska gardijska postrojba iz Zadra koja se tijekom Domovinskog rata istaknula brojnim pothvatima, osobito u operacijama Ljeto ’95. i Oluja te akcijama koje su im prethodile. Autor amblema „Termita“ je Nilo Karuc.