Prijevoz opasnih roba zrakom

Prijevoz opasnih roba zrakom

Propisi u vezi s prijevozom opasnih roba zrakoplovom odnose samo na međunarodni promet. 

Više

Prije slanja pošiljke s kakvom robom u inozemstvo svakako se raspitajte i provjerite postoje li ograničenja kada je riječ o sadržajima poštanskih pošiljaka koje se prevoze zrakoplovima.
 

Prijevoz pošiljaka zrakoplovima Hrvatska pošta obavlja u međunarodnom prometu. 

Što je opasna roba?

Opasna roba su predmeti ili tvari koje mogu predstavljati opasnost po zdravlje, sigurnost, imovinu ili okoliš i koji se nalaze na popisu opasnih roba u Tehničkim instrukcijama ili su klasificirani u skladu s Tehničkim instrukcijama.

Kao opasni, klasificirani su mnogi predmeti svakodnevne uporabe:

  • sprejevi
  • aceton
  • parfemi
  • alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 24 volumna postotka
  • kemikalije
  • elektronička oprema itd.

Zato su podložni propisima koji reguliraju prijevoz pošiljaka zrakom, odnosno zabranjeni su za prijevoz zrakom u poštanskim pošiljkama.

 U poštanskim pošiljkama koje se prevoze zrakom nisu dopušteni ni proizvodi bez valjane deklaracije (npr. domaći proizvodi). Da bi se neki proizvod mogao prihvatiti na prijevoz zrakom, mora imati valjanu deklaraciju i biti tvornički zapakiran. Za tvari nepoznatog sastava treba predočiti sigurnosno-tehnički list za proizvod koji se šalje.
 

Iznimke

 
Prijevoz pošiljaka zrakoplovima obavlja se sa svim državama u međunarodnom prometu osim sljedećih iznimaka:
  • Slovenija – sve vrste pošiljaka
  • Njemačka – paketi.
 
Prijevoz pošiljaka za Sloveniju i paketa s odredištem u Njemačkoj obavlja se površinskim putem i na njih se ne primjenjuju ograničenja u prijevozu opasnih roba zrakom. Ipak, ove pošiljke nisu izuzete od zabrana propisanih Zakonom o poštanskim uslugama i Uvjetima za prijam pošiljaka u međunarodnom prometu.
 
Pošiljke koje podliježu carinskom pregledu i deviznoj kontroli (zemlje izvan Europske unije) moraju se predati otvorene kako bi radnik Hrvatske pošte imao uvid u sadržaj pošiljke. Pošiljatelj je odgovoran da sadržaj pošiljke bude u skladu s propisima.
 
Da bi se izbjegle neželjene posljedice ili neugodnosti, prilikom predaje pošiljke obavijestite radnika Hrvatske pošte o točnom sadržaju pošiljke.

Prijevoz opasnih roba zrakom – letak HP-a (pdf)
 
Ako niste sigurni smatra li se sadržaj vaše pošiljke opasnim, nazovite naš Kontaktni centar na telefonski broj: 072 303 304 ili pošaljite upit interaktivnom web-formom: http://kontakt.posta.hr.