Primitak pošiljke

Primitak pošiljke

Hrvatska pošta nudi vam različite mogućnosti dostave pošiljaka. 

Više

Osim propisanih rokova uručenja pojedinih pošiljaka, za točno uručenje važno je da primatelj ima postavljen i poštaru lako dostupan kućni kovčežić (sandučić, kaslić).

Osim toga, svaki primatelj može u poštanskom uredu:


Također, sve pošiljke čiji je prijamni broj dobiven od pošiljatelja primatelj može pratiti sustavom za praćenje pošiljaka (track&trace). Tako u svakom trenutku može znati gdje se nalazi njegova pošiljka. Mogućnosti su razne, a više o njima saznajte u nastavku.

Česta pitanja
Kako mogu preusmjeriti paket u paketomat?

Nakon što Hrvatska pošta zaprimi paket, SMS porukom i e-poštom dobit ćete notifikaciju o mogućnosti preusmjeravanja paketa. U obavijesti se nalazi i poveznica kojom možete preusmjeriti paket u odabrani paketomat.
 

Kako mogu nekoga opunomoćiti za preuzimanje svojih pošiljaka?

 To je najjednostavnije učiniti u poštanskom uredu. Punomoć kojom fizička osoba opunomoćuje drugu osobu za korištenje poštanskih usluga može ovjeriti Hrvatska pošta, javni bilježnik ili mjerodavno državno tijelo. Korisnik može opunomoćiti samo poslovno sposobnu i pismenu osobu, a prilikom izdavanja punomoći uz opunomoćitelja treba biti i punomoćnik. Opunomoćitelj može izdati više punomoći, a s jednom punomoći može ovlastiti najviše tri osobe.
Punomoć se može izdati:

  • za primitak svih poštanskih pošiljaka
  • za primitak pojedine vrste pošiljaka
  • za pojedinu pošiljku.
  • Ako je opunomoćitelj korisnik poštanskog pretinca, može izdati punomoć samo za primitak svih vrsta pošiljaka, bez naknade za korištenje.

Punomoć se izdaje na jednu godinu od dana davanja punomoći i vrijedi do isteka tog roka. Opunomoćitelj ju može opozvati i prije isteka tog roka.
Pri ostvarivanju prava iz punomoći radnik Hrvatske pošte može zamoliti punomoćnika da pokaže punomoć i kakav dokument za dokaz identiteta (osobna iskaznica, putovnica i dr.). Ako opunomoćitelj opozove izdanu punomoć, obvezan je o tome obavijestiti Hrvatsku poštu.
Za ovjeru punomoći u poštanskom uredu Hrvatska pošta naplaćuje naknadu u iznosu od 62,50 kn (s PDV-om), a ovjeru na adresi opunomoćitelja u iznosu od 101,70 kn (s PDV-om).

Obazac za punomoć preuzmite ovdje.

 
Kako se može promijeniti adresa primatelja? Je li dovoljno poslati e-poruku na službenu adresu?
Pošiljatelj ne može promijeniti adresu primatelja putem službene adrese elektroničke pošte. Pošiljatelj može promijeniti adresu primatelja samo ako u bilo kojem poštanskom uredu popuni obrazac zahtjeva za raspolaganje s pošiljkom.
Odgovore na brojna pitanja koja ste nas pitali možete pronaći na stranici Česta pitanja i odgovori.
Ako nam želite postaviti pitanje možete to učiniti putem web obrasca.