Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Prvo desetljeće članstva Republike Hrvatske u NATO-u

29.03.2019.

Izdana prigodna poštanska marka za obljetnicu

Zagreb, 29. ožujka 2019. – Hrvatska pošta pustit će 1. travnja u optjecaj prigodnu poštansku marku povodom desete obljetnice primitka Republike Hrvatske u NATO. Autori ovog obljetničkog izdanja su Marko Jovanovac i Ante Vekić, a naklada marke iznosi 100 000 primjeraka. Motiv prigodnog izdanja „10. obljetnica primitka RH u NATO“ je stilizirana kombinacija logotipa NATO-a i hrvatske šahovnice. Marka je izdana u arčiću od 6 maraka, a nominalna vrijednost joj je 3,10 kuna. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Republika Hrvatska postala je članicom NATO-a polaganjem svojeg ratifikacijskog dokumenta 1. travnja 2009. godine. U tom je statusu sudjelovala na sastanku na vrhu Saveza 3. i 4. travnja 2009. u Strasbourgu i Kehlu. Hrvatska zastava podignuta je ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu 7. travnja 2009. godine.
 
Hrvatska se u proteklih deset godina potvrdila kao predana i pouzdana članica NATO-a. Članstvom u Savezu općenito je osnažila svoj međunarodni položaj u sigurnosnom, političkom, gospodarskom i geopolitičkom smislu. Aktivno sudjeluje u sustavu kolektivnog odlučivanja NATO-a, čije jednoglasne odluke odražavaju i njezina nacionalna stajališta, prioritete i interese.
Početak institucionaliziranih odnosa Republike Hrvatske i NATO-a potječe iz svibnja 2000. kada je RH primljena u NATO-ov program Partnerstvo za mir (PfP). Republika Hrvatska dobila je pozivnicu za članstvo u travnju 2008. na NATO-ovu sastanku na vrhu u Bukureštu. Nakon kraćih pregovora, u Bruxellesu je 9. srpnja 2008. potpisan hrvatski Pristupni protokol, koji je potom ratificiran u parlamentima država članica NATO-a.