Rokovi uručenja brzojava

Rokovi uručenja brzojava

Hrvatska pošta dostavit će vaš brzojav sukladno rokovima za obavljanje usluge.

Više

Prilikom predaje brzojava dobit ćete točnu informaciju o tome kada će vaš brzojav biti dostavljen.

Brzojavi se ne uručuju nedjeljom i blagdanom.
Hrvatska pošta osigurava vrijeme prijenosa i uručenja brzojava  u sljedećim rokovima:

  • naseljima/mjestima koja imaju organiziranu svakodnevnu dostavu brzojava  dostava je organizirana tako da se na dostavu isti dan nose svi brzojavi  prispjeli do definiranoga krajnjeg vremena prijma. Brzojavi prispjeli nakon krajnjeg vremena prijma uručuju se sljedeći radni dan.
  • U naseljima/mjestima u kojima nije organizirana dostava brzojava, dostava brzojava  organizira se poštanskom dostavom. Isti dan uručuju se brzojav koji su u odredišni poštanski ured prispjeli prije polaska poštara na dostavu. Brzojavi prispjeli nakon odlaska poštara na dostavu uručuju se sljedeći radni dan.
  • Brzojavi za naselja izuzeta od obveze svakodnevne dostave uručuju se poštanskom dostavom najmanje jednom tjedno.
  • Brzojavi za naselja izuzeta od obveze svakodnevne dostave prispjeli nakon odlaska poštara na redovitu dostavu priopćavaju se primatelju telefonom, a dostavljaju se primatelju prvom sljedećom dostavom. U slučaju da primatelj nije telefonski pretplatnik ili ne želi da mu se brzojav priopći telefonom, prosljeđuju se telefonom ili telefaksom u mjerodavno distribucijsko područje radi uručenja primatelju sljedeći radni dan.

U gore propisane rokove ne uračunava se:

  • vrijeme prispijeća nakon definiranoga krajnjeg vremena prijma ili nakon odlaska poštara na dostavu
  • vrijeme kašnjenja zbog netočne i nepotpune adrese primatelja
  • vrijeme kašnjenja zbog više sile ili zbog tehničkih smetnji nastalih bez krivnje Hrvatske pošte te vrijeme kada poštanski ured ne radi.

Popis naselja koja imaju organiziranu dostavu brzojava i brzojavnih uputnica s definiranim krajnjim vremenom prijma čini sastavni dio Općih uvjeta za obavljanje brzojavnih i uputničkih usluga.

Rokovi za prijenos i uručenje brzojava ne odnose se na brzojav za koju je pošiljatelj zahtijevao posebnu uslugu uručenja određenog dana (URUČITIx).