Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Šaljem u Hrvatsku

Na ovom se mjestu informirajte o svemu što vas zanima u vezi sa slanjem pisama, paketa i novca. 

Paket24

Paket24 jedina je usluga koja ravnomjerno pokriva cijeli teritorij Republike Hrvatske i jamči uručenje pošiljaka idući dan u više od 200 mjesta.

Pismo

Pismo možete poslati zatvoreno u omotnicu na koju je nalijepljena poštanska marka ubacivanjem u poštanski kovčežić ili predajom u poštanskom uredu. Sve o masama i dimenzijama pismovnih pošiljaka saznajte u Općim uvjetima za obavljanje univerzalne usluge.

Pismo možete poslati kao

Ako odaberete ovu vrstu usluge, vaše pismo će u poštanskom prometu imati prednost u usmjeravanju i prijenosu u odnosu na ostale pošiljke.
Preporučena pošiljka je poštanska pošiljka koja se evidentira prilikom prijma i uručenja (dobiva naljepnicu „R“). Pri predaji pošiljke u poštanskom uredu dobit ćete potvrdu o primitku pošiljke. Primatelju će preporučena pošiljka biti uručena uz potpis. Za preporučene pošiljke dostupne su sljedeće dopunske usluge:
 • povratnica (potvrda o uručenju)
 • plaćanje pouzećem
 • uručiti osobno primatelju
 • PLUS. 

Za sigurno slanje vrijednih sadržaja najbolja je usluga vrijednosne pošiljke. Vrijednosna pošiljka može sadržavati dokumente i pisano priopćenje ispisano ili otisnuto na papiru ili drugom odgovarajućem nositelju podataka osim ako nije drugačije regulirano Općim uvjetima. Pri predaji pošiljke u poštanskom uredu dobit ćete potvrdu o primitku pošiljke. Sve vrijednosne pošiljke osigurane su u slučaju gubitka ili oštećenja do iznosa koji je na njima označen. Zbog toga je važno da označena vrijednost odgovara stvarnoj vrijednosti sadržaja koji šaljete. Za vrijednosne pošiljke dostupne su sljedeće dopunske usluge: povratnica (potvrda o uručenju), plaćanje pouzećem, uručiti osobno primatelju, PLUS.

Dopunske usluge za pismo


Kada trebate pisanu potvrdu da je primatelj primio poslanu pošiljku, prilikom predaje pošiljke zatražite dopunsku uslugu „povratnica“.  Primatelj će svojim potpisom na povratnici potvrditi da je primio pošiljku, a potpisana povratnica bit će vam vraćena poštom.

Ako ste primatelju prodali predmet koji mu šaljete u pošiljci, najlakši način da vam bude plaćen jest da prilikom predaje pošiljke zatražite dopunsku uslugu „plaćanje pouzećem“. Prilikom uručenja pošiljke primatelj će navedeni iznos predati radniku Hrvatske pošte, a novac će biti dostavljen na vašu adresu ili uplaćen na vaš račun. Primatelj, uz otkupni iznos, plaća naknadu za uslugu platnog prometa.

Pošiljka poslana s dopunskom uslugom „uručiti osobno primatelju“ uručuje se samo osobno primatelju ili njegovu zakonskom zastupniku, odnosno punomoćniku.

Dopunskom uslugom „Plus“ prilikom predaje pošiljke zahtijevate brži postupak u usmjeravanju i prijenosu. S dopunskom uslugom „Plus“ možete predati: pošiljku za slijepe, preporučenu pošiljku i vrijednosnu pošiljku.
Hrvatska pošta uručuje 85% prioritetnih pisama u roku od jednog radnog dana (D+1), odnosno 95% u roku od dva radna dana (D+2). Sve ostale pošiljke uručuju se 95% u roku od tri radna dana (D+3). Krajnji rok za uručenje poštanskih pošiljaka u unutarnjem prometu, i to za poštanske pošiljke najbrže kategorije, u roku od pet radnih dana (D+5), a za sve ostale pošiljke u roku od sedam radnih dana (D+7). 
dan prijma pošiljke, vrijeme kašnjenja zbog netočne i nepotpune adrese primatelja, vrijeme kašnjenja zbog više sile ili zastoja u prometu nastalog bez krivnje Hrvatske pošte, neradni dani i dani kada se ne obavlja uručenje poštanskih pošiljaka. Ako je pismovna pošiljka primljena ili ubačena u poštanski kovčežić ili skupni kovčežić nakon krajnjeg roka navedenog za prijam ili ubacivanje poštanskih pošiljaka prema kategoriji brzine prijenosa pošiljaka, rokovi uručenja produžuju se za jedan dan. Za pošiljke adresirane za primatelje na otocima rokovi uručenja produžuju se za jedan dan.

Paket

Predajte paket na dostavu u vama najbližem poštanskom uredu ili na paketomatu. 

 1. Popis naselja za koja je organizirana dostava paketa na kućnu adresu

Dopunske usluge za pakete


Kada trebate pisanu potvrdu da je primatelj primio poslani paket, prilikom predaje paketa zatražite dopunsku uslugu „povratnica“. Primatelj će svojim potpisom na povratnici potvrditi da je primio paket, a potpisana povratnica bit će vam vraćena poštom.  

Ako ste primatelju prodali predmet koji mu šaljete u paketu, najlakši način da vam bude plaćen jest da prilikom predaje paketa zatražite dopunsku uslugu „plaćanje pouzećem“. Prilikom uručenja paketa primatelj će navedeni iznos predati radniku Hrvatske pošte, a novac će biti dostavljen na vašu adresu ili uplaćen na vaš račun. Primatelj, uz otkupni iznos, plaća i naknadu za uslugu platnog prometa. Najveći iznos za uslugu može biti 13.272,28 €. 

Pošiljka poslana s dopunskom uslugom „uručiti osobno primatelju“ uručuje se samo osobno primatelju ili njegovu zakonskom zastupniku, odnosno punomoćniku.

Paket koji se svojim oblikom ili sastavom ne uklapa među ostale pošiljke (npr. bicikl, ispušna cijev, predmeti drugih nepravilnih oblika itd.) možete poslati s dopunskom uslugom „nestandardni format“.

Rokovi uručenja i vrijednost paketa

Prema propisanim rokovima, paketi se uručuju primateljima u roku od tri radna dana (D+3). U rokove uručenja paketa ne ubraja se: dan prijma paketa, vrijeme kašnjenja zbog netočne i nepotpune adrese primatelja, vrijeme kašnjenja zbog više sile ili zastoja u prometu nastalog bez krivnje Hrvatske pošte, neradni dani i dani kada se ne obavlja uručenje poštanskih pošiljaka. Ako je paket primljen nakon krajnjeg roka navedenog za prijam ili ubacivanje poštanskih pošiljaka prema kategoriji brzine prijenosa pošiljaka, rokovi uručenja produžuju se za jedan dan. Za pakete adresirane za primatelje na otocima rokovi uručenja produžuju se za jedan dan.
U unutarnjem prometu svaki paket mora imati označenu vrijednost. Vrijednost paketa do 13,27 € obuhvaćena je osnovnom cijenom usluge, dok se za vrijednosti veće od 13,27€  naplaćuje dodatna naknada u skladu s cjenikom. Najveća označena vrijednost paketa može biti 13.272,28 €. Označena vrijednost paketa ujedno je i iznos do kojeg je paket osiguran. Osiguranje paketa u iznosu do 13,27€ uračunato je u cijenu usluge. Prilikom predaje paketa radnik Hrvatske pošte dat će vam potvrdu o primitku pomoću koje možete pratiti status pošiljke do njenog uručenja.

Paket iz Pošte u Poštu

Hrvatska pošta nudi vam mogućnost slanja paketa iz jednog u drugi poštanski ured. Pogodnosti slanja paketa iz Pošte u Poštu:
 
 • rok isporuke: 48 sati
 • 869 poštanskih ureda diljem zemlje
 • SMS obavijest o prispijeću paketa
 • track&trace za praćenje puta paketa
 • korisnik odabire poštanski ured u kojem će paket biti isporučen
 • primatelj može preuzeti paket u roku od pet radnih dana

Novac

Slanje i primanje novca unutar zemlje obavite jednostavno, povoljno i brzo u bilo kojem poštanskom uredu. Novac primatelju u zemlji možete poslati poštanskom uputnicom, a u posebno žurnim situacijama odaberite dopunsku uslugu CashExpress ili pošaljite novac putem mobilne PostCash aplikacije. Tu su za vas i Hrvatska pošta i Western Union kao najveća svjetska organizacija za prijenos gotovog novca. Odaberite način slanja i primitka novca koji vam najviše odgovara. Hrvatska pošta napravit će sve ostalo.

PostCash

Uz aplikaciju PostCash pošaljite novac primatelju sa svojeg mobilnog telefona. Preuzmite aplikaciju na Google Playu ili AppStoreu. Nakon što preuzmete aplikaciju morate se registrirati, digitalno spremiti podatke o bankovnoj kartici i odabrati komu šaljete novac. Aplikacija će prije slanja novca automatski izračunati naknadu za transakciju. Vaš novac može biti isplaćen primatelju na poštanskom šalteru u bilo kojem poštanskom uredu u Republici Hrvatskoj, a primatelj ga može podići u roku od 30 minuta od slanja. Nakon dolaska u poštanski ured primatelj priopćava kontrolni broj na temelju kojeg se obavlja isplata. Provjerite uvjete i cijene PostCash usluge.

Poštanska uputnica

Novac poslan poštanskom uputnicom bit će dostavljen primatelju na adresu za najviše četiri radna dana od dana uplate poštanske uputnice. Ako primatelja uputnice poštar ne zatekne na adresi, ostavit će mu obavijest s informacijom u kojem poštanskom uredu i u kojem roku može podići novac. Ako želite da novac bude uručen prije tog roka, zatražite dopunsku uslugu CashExpress i primatelj može dobiti novac već za 15 minuta, ali samo u poštanskom uredu. Vaša je obveza obavijestiti primatelja o kontrolnom broju uputnice koji njegovim priopćavanjem realizira isplatu. 

Prilikom slanja poštanske uputnice možete zatražiti ove dopunske usluge:

 • isplata s povratnicom - pošiljatelj novca dobiva povratnicu kao potvrdu uručenja uputnice
 • CashExpress (isplata isti dan) - priopćavanjem kontrolnog broja primatelju se isplaćuje novac, ali samo u poštanskom uredu.
 

Brzojav

Brzojav možete predati kako vam najviše odgovara u tom trenutku. Da bi vaša poruka bila potpuna, možete odabrati motiv brzojava sa slikom ili glazbom te poslati prigodni dar.