Slanje ili primitak novca

Slanje ili primitak novca

Slanje ili primanje novca jednostavno je u bilo kojem poštanskom uredu Hrvatske pošte.

Više

Kaže se da novac pokreće svijet. A Hrvatska pošta može pokrenuti vaš novac bilo da ga komu šaljete bilo da očekujete njegov primitak.

Slanje i primanje novca unutar zemlje i u inozemstvo, odnosno iz inozemstva obavite jednostavno, povoljno i brzo u bilo kojem poštanskom uredu.
Novac primatelju u zemlji možete poslati poštanskom uputnicom, a u posebno žurnim situacijama odaberite dopunsku uslugu CashExpress ili pošaljite novac putem mobilne PostCash aplikacije.


Ako je primatelj novca u inozemstvu, pošaljite mu novac iz poštanskog ureda međunarodnom poštanskom uputnicom - PostCash ili putem PostCash mobilne aplikacije.

A tu su za vas i Hrvatska pošta i Western Union kao najveća svjetska organizacija za prijenos gotovog novca.
Odaberite način slanja i primitka novca koji vam najviše odgovara. Hrvatska pošta napravit će sve ostalo.

 

Česta pitanja
Kako mogu poslati novac u inozemstvo?
Novac u inozemstvo možete poslati iz poštanskog ureda međunarodnom poštanskom uputnicom PostCash, Western Unionom te mobilnom aplikacijom PostCash.

Koja je razlika između međunarodne poštanske uputnice PostCash i Western Uniona?
Razlika je u iznosu naknade, zemljama u koje se novac može poslati (ili iz kojih se može primiti) te maksimalnom iznosu za slanje
 
Međunarodnom poštanskom uputnicom PostCash novac se može poslati u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju. Maksimalan iznos koji možete poslati iz poštanskog ureda je 1.500 eura (Crna Gora do 1.000 eura). Maksimalan iznos koji možete poslati mobilnom aplikacijom PostCash je 950 eura.
Najmanji iznos naknade za slanje novca PostCash uputnicom je 5,96 eura, a najviši 39,15 eura.
Western Unionom možete slati novac u više od 200 zemalja, a maksimalan iznos je 5.000,00 eura.  Za slanje novca Western Unionom naknada ovisi o zemlji slanja tako da ista iznosi: od  7,00 eura do 100,00 eura za zemlje regije ( BIH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija), od 10,00 eura do 170,00 eura za zemlje SEPA područja, te od 12,00 eura do 200,00 eura za ostale zemlje.

Koliki je rok valjanosti međunarodne poštanske uputnice PostCash ili Western Uniona, tj. u koliko se dana može podići?

Rok valjanosti PostCash uputnice dogovoren je sporazumom i iznosi 30 dana. Ako se novac ne isplati u roku od 30 dana, uputnica se vraća pošiljatelju. Nakon povrata uputnice Hrvatska pošta obavještava pošiljatelja da može preuzeti vraćeni novac u poštanskom uredu (ako je uputnica predana u poštanskom uredu). PostCash uputnica poslana putem mobilne aplikacije se nakon istaka roka valjanosti vraća pošiljatelju (uputnički iznos se doznačuje na karticu kojom je obavljeno plaćanje).
Western Unionova uputnica nalazi se u sustavu, koji agent može provjeravati, 45 dana. Nakon tog razdoblja, ako iznos nije isplaćen primatelju, na osnovi zahtjeva pošiljatelja može se obaviti povrat novca. WU uputnica se na zahtjev pošiljatelja može ponovno aktivirati u sustavu i biti ponovno dostupna primatelju za isplatu.
 

Mogu li poslati novac mobilnom aplikacijom?
Mobilnom aplikacijom PostCash možete slati novac u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju. Novac može biti isplaćen u bilo kojem poštanskom uredu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji u roku od 30 minuta od obavljene uplate. Aplikaciju možete preuzeti na Google Playu ili App Storeu, a više o usluzi saznajte na Postcash MOBILNA APLIKACIJA.

Može li maloljetna osoba primiti novac?

Poštansku uputnicu u unutarnjem i međunarodnom prometu te Western Unionovu uputnicu mogu primiti jedino osobe starije od 18 godina.
 

Kojim se sve uslugama Hrvatske poštanske banke mogu koristiti u poštanskom uredu? Koje sve financijske usluge mogu obaviti u poštanskom uredu?

Popis i opis financijskih usluga nalazi se na poveznici.
 

Odgovore na brojna pitanja koja ste nas pitali možete pronaći na stranici Česta pitanja i odgovori.
Ako nam želite postaviti pitanje možete to učiniti putem web obrasca.