Sportom do zdravlja

Dječja poštanska marka

Zagreb, 17. rujna 2019. – Od sutra, 18. rujna, Hrvatska pošta stavlja u optjecaj dječju prigodnu poštansku marku. Na ovogodišnjem natječaju Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu! za najbolji rad odabran je uradak Helene Marčec, učenice 3. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca, Mala Subotica. Tema natječaja ove je godine bila Sportom do zdravlja, a na natječaj su se prijavili učenici iz mnogih škola.

Učenica Helena svojim je likovnim uratkom najbolje opisala zadanu temu natječaja te je njezin rad postao motiv, a ona je potpisana i kao autorica prigodne poštanske marke. Helena Marčec je za motiv poštanske marke naslikala djecu zaokupljenu sportskim aktivnostima. Likovni predložak marke doradila je za tisak Katarina Lončar, dizajnerica iz Zagreba. Naklada poštanske marke na kojoj je potpisana i Helena Marčec iznosi 100.000 primjeraka u arcima od 20 maraka, a nominalna vrijednost marke je 3,10 kuna. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Sport za djecu dobitna je kombinacija kvalitetnog zdravlja tijela i psihe te pokazuje da se krajnji rezultat može mjeriti količinom uloženog truda. Ujedno je najbolji način i sredstvo za brigu o zdravlju koja počinje još u ranom djetinjstvu.

Ljudsko je tijelo stvoreno za kretanje, a sport mu na prirodan način pomaže dosegnuti optimalnu razinu sposobnosti. Sport kroz igru i zabavu potiče inteligenciju, razvija toleranciju i pozitivne navike te prevenira ovisnost. Znanost skreće pozornost na to da bavljenje sportom pridonosi lakšem učenju, opskrbljuje tijelo i mozak s više kisika i hranjivih tvari. Baveći se sportom, stvara se otpornost prema bolestima tipičnim za moderno društvo, kao što su dijabetes tipa 2, pretilost, bolesti srčano-žilnog i dišnog sustava te psihički poremećaji različitog stupnja.

Sport omogućuje djeci aktivnost kroz igru i druženje, stjecanje vještina, znanja i iskustva, a ne može se zamijeniti ni s jednom drugom aktivnosti. Ujedno nas uči organiziranju vremena te nas čini emocionalno i psihički snažnijima. Samokontrola krasi sportaše, a svijest o osobnim mogućnostima stvara samopoštovanje. Baveći se sportom učimo i o postavljanju ciljeva do kojih dolazimo vlastitim radom, što u zreloj dobi vodi prema uspjehu u poslu i životu.