Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Stara graditeljska baština na poštanskim markama

17.05.2023.
 Nove marke iz serije „Dvorci Hrvatske“

Zagreb, 17. svibnja 2023. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj sutra, 18. svibnja 2023. četiri nove prigodne poštanske marke iz serije „Dvorci Hrvatske“. Ova serija poštanskih maraka izlazi svake druge godine, a do sada su u njoj prikazana 24 hrvatska dvorca. Ovogodišnji motivi su dvorac Batthyany u Ludbregu, Stari grad u Varaždinu, dvorac Zrinski u Čakovcu te dvorac Feštetić u Pribislavcu. Autor prigodnih maraka je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Nominalna vrijednost pojedinačne marke iznosi 0,47 eura, a izdane su u arčićima od 9 maraka u nakladi od 25.000 primjeraka po motivu te u zajedničkom arku s 8 maraka i 8 privjesaka čija naklada iznosi 1500 primjeraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).




Tekst pratećeg letka napisali su prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci i akademik Mladen Obad Šćitaroci
 
 
Batthyany, Ludbreg – dvorac grofova Batthyany
 
Graditeljska povijest Ludbrega seže u rimsko doba o čemu svjedoči arheološko nalazište u blizini dvorca koji je sagrađen u doba kasnog baroka uklapajući srednjovjekovni burg i renesansni kaštel. Prvi put dvorac se spominje 1320. pod nazivom castrum. Sredinom 16. stoljeća, u doba obitelji Thuroczy, gradi se vanjsko predziđe, kule i jarak za vodu čime zdanje poprima obilježja Wasserburga. Grof Ludovik Batthyany zaslužan je za podizanje barokno-klasicističkog dvorca čija je gradnja počela 1745. i trajala do početka 19. stoljeća. Radove je vodio Joseph Hueber, tada poznati graditelj iz Graza.
Tlocrtna veličina dvorca je 32x33 m s unutrašnjim dvorištem. Ima četiri etaže pri čemu je četvrta izvorno bila uklopljena u mansardni krov koji je u 19. stoljeću izmijenjen, pa je dvorac poprimio današnji izgled. Dvorac je dio barokno-klasicističke urbanističke cjeline sjeverno od srednjovjekovnog naselja.




 
Stari grad, Varaždin – srednjovjekovno-renesansna utvrda i dvorac Erdödy
 
Uz sjecište triju rimskih cesta, u 11./12. stoljeću sagrađena je županska utvrda (castrum comitis) iz koje se razvio današnji Stari grad. Ime „Varaždin“ spominje se prvi put 1181. godine. Kao podgrađe Staroga grada razvilo se naselje koje je 1209. dobilo povlasticu slobodnoga kraljevskoga grada, prvi kraljevski grad u tadašnjoj Hrvatskoj, 33 godine prije Zagreba. Od tada Varaždin živi vlasnički i pravno kao dvojni grad – feudalna/plemićka utvrda tipa Wasserburg – današnji Stari grad – i građanski grad koji je od 1756. do 1776. bio glavni grad Hrvatske.
Godine 2025. obilježit će se 100 godina muzeja u Starom gradu, 450 godina od gradnje renesansne utvrde, 250 godina od završetka barokne preobrazbe Staroga grada i 1100 godina Hrvatskoga kraljevstva.




 
Zrinski, Čakovec – srednjovjekovni burg i renesansno-barokna utvrda s dvorcem
 
Današnji dvorac utvrda u Čakovcu sadrži u sebi srednjovjekovni Wasserburg, renesansnu utvrdu peterokutnog oblika s renesansno-baroknim bastionima, barokni dvorac/palaču u središtu te perivoj iz 19. stoljeća nastao na prostoru glacisa (glasija, čistina). Tako slojevita graditeljska cjelina bila je jezgra naselja koje se od srednjeg vijeka razvijalo kao podgrađe. Danas je taj sklop s perivojem središte suvremenoga grada i najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju.




 
Feštetić, Pribislavec – stari dvor Zrinski i novi dvorac Feštetić
 
Tri kilometra istočno od Čakovca nalazi se Pribislavec, posjed koji je pripadao vlastelinstvu sa sjedištem u Čakovcu. Vlasnici su isti kao i vlasnici posjeda Čakovec – obitelji Ernušt (1473. – 1541.), Zrinski (1546. – 1670.), Althan (1719. – 1791.) i Feštetić (1791. – 1923.). Na povišenu položaju postojao je stari zidani dvorac koji se spominje u tekstu iz 1752. iz doba grofova Althan. Pretpostavlja se da je manji dvorac postojao još u doba Zrinskih kao sjedište majura. Današnji je dvorac sredinom 19. stoljeća dao sagraditi grof Juraj Feštetić, potomak stare plemićke obitelji Feštetić (mađ. Festetics), podrijetlom iz Turopolja, jugoistočno od Zagreba. Dvorac je stradao i bio opljačkan 1918. i 1941., kada je izgorjelo krovište, obnovljeno 1944. godine. Temeljita i dugotrajna obnova za školsku namjenu trajala je od 1946. do 1968. godine. Osnovna škola bila je u dvorcu od 1952. do 2020. kada je preseljena u novu zgradu. Međimurska županija – novi vlasnik dvorca – krenula je u izradu projektne dokumentacije za obnovu i prenamjenu dvorca u heritage hotel s pratećim kulturnim sadržajima.