Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Sto godina veterine u Hrvatskoj

08.11.2019.

Prigodna poštanska marka za veliku obljetnicu Veterinarskog fakulteta

 
 
Zagreb, 8. studenog 2019. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 13. studenog prigodnu poštansku marku „100. obljetnica Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“. Autorica prigodnog izdanja je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a za svoj dizajn poštanske marke koristila je fotografiju Alena Bregeša. Motiv poštanske marke nominalne vrijednosti 3,60 kuna su kolonade na ulazu u Veterinarski fakultet. Naklada izdanja iznosi 100.000 primjeraka, a marka je izdana u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Nastava na Veterinarskoj visokoj školi prvi je put održana 13. studenog 1919. godine, koja je pet godina poslije preimenovana u Veterinarski fakultet. Otada pa do danas, u prvom stoljeću svojeg postojanja, ovo je jedina visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja u kontinuitetu stvara doktore veterinarske medicine.
 
Osobite zasluge za uspješno osnivanje Veterinarske visoke škole imali su veterinari Eugen Podaubsky, dr. Fran Gabrek i Stjepan Plasaj, kao i tadašnji povjerenik za prosvjetu i vjere dr. Milan Roje, koji je bio zaslužan i za osnutak drugih prosvjetnih ustanova u Zagrebu. Veterinarskoj visokoj školi dodijeljena je dvokatnica Zemaljske potkivačke škole i prizemne dvorišne prostorije za smještaj klinika u Savskoj cesti. Tako je škola mogla početi s radom prvim predavanjem iz predmeta Anatomija, koje je 13. studenog 1919. održao Jaroslav Sakar.