Suradnja Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje predstavljena i u Splitu

Suradnja Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje predstavljena i u Splitu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatska pošta – građanima na usluzi 

U poštanskom uredu 21107 Split (Vinkovačka ulica 8) 5. veljače 2018. održana je zajednička konferencija za medije Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tea Zekanović, izvršna direktorica Sektora upravljanja mrežom poštanskih ureda Grupe područja 3, i Ivo Bulaja, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, predstavili su suradnju dviju institucija kojima je cilj veća dostupnost usluga građanima.
Projekt obuhvaća poslove besplatnog zaprimanja u poštanskim uredima Hrvatske pošte u 10 županija zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, doplatka za djecu i prava na naknadu zbog tjelesnog oštećenja. Pilot-projekt Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje provodi se od 9. svibnja 2017. u pet županija (Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska), a od 2. prosinca suradnja je proširena i na pet slavonskih županija (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska).
Tea Zekanović posebno je istaknula mogućnost predaje zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu. Rok za podnošenje zahtjeva za nastavak korištenja doplatka za djecu je 28. veljače 2018.
Suradnja s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje dio je strateške smjernice „Pošta – šalter države“. Poštanski uredi na Jadranu zaprimaju i zahtjeve za otočne iskaznice, a od rujna prošle godine Hrvatska pošta dostavlja vozačke dozvole na kućnu adresu podnositelja zahtjeva koji su podnijeli zahtjev sustavom e-Građani. Uz to se provodi i pilot-projekt dostave putovnica na kućnu adresu.
„Razvojnom Strategijom Pošta2022. definirana je misija Hrvatske pošte koja glasi: građanima na usluzi. Ponudom usluga državnih institucija pridonosimo ostvarenju naše misije, a poštanski uredi postaju središnje mjesto za pružanje usluga države građanima“, rekla je Zekanović.
Svi građani svoje zahtjeve za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, prava na doplatak za djecu i prava na naknadu zbog tjelesnog oštećenja, osim u područnim službama, uredima i ispostavama HZMO-a, mogu besplatno predati i u 511 poštanskih ureda u 10 županija. U poštanskim uredima mogu se predati sljedeći zahtjevi:
  • zahtjevi za ostvarivanje prava na doplatak za djecu;
  • zahtjevi za priznanje prava na starosnu mirovinu, prijevremenu starosnu mirovinu, starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, prijevremenu starosnu mirovinu zbog stečaja poslodavca, invalidsku mirovinu, privremenu invalidsku mirovinu i profesionalnu rehabilitaciju, zahtjevi za priznanje prava na obiteljsku mirovinu;
  • zahtjevi za priznanje prava na naknadu zbog tjelesnog oštećenja.
Popis 511 poštanskih ureda obuhvaćenih suradnjom Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje možete vidjeti na internetskim stranicama Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.