Uskrs 2020.

Tradicionalno uskrsno izdanje poštanske marke


Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 26. ožujka 2020. prigodnu poštansku marku Uskrs 2020. Ovogodišnju marku redovitog prigodnog izdanja u povodu Uskrsa dizajnirao je Duje Švegić, dizajner iz Splita, a naklada iznosi 100 000 primjeraka. Marka s motivom pisanice  izdana je u arku od 20 maraka i njezina nominalna vrijednost je 3,10 kuna. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Prigodno izdanje povodom Uskrsa izdaje se već desetu godinu zaredom, svake godine s drukčijim motivom. Ponekad su na markama prikazani religijski, a ponekad svjetovni motivi. Poštanske marke mogu se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.
Najstarija pronađena i očuvana pisanica s našega područja je iz 15. stoljeća, nastala je za vrijeme vladavine hrvatsko – ugarskog kralja Matije Korvina, te se danas čuva u gradskom muzeju u Bjelovaru. Ukrašavanja pisanica seže u doba prije prihvaćanja kršćanstva na našim prostorima, duboko je ukorijenjeno u našu tradiciju, a većina običaja poštuje se i danas.
Umjetna bojila gotovo su potpuno zamijenila stare tehnike bojanja pisanica, iako stari običaji i ukrašavanja uskršnjih pisanica prirodnim bojama nikako nisu zaboravljeni, a poneke pisanice oslikane su poput pravih umjetnička djela. Također, iza svake obojene pisanice stoji i značenje te boje. Crvena tako može simbolizirati Isusovu muku, bijela čistoću, rođenje, radost, zelena označava plodnost, zdravlje, nadu i blagostanje, a ljubičasta vjeru, povjerenje, strpljivost i post.
U našim se krajevima, za Uskrs pisanice bojaju, oslikavaju, tucaju, darivaju… U katoličkim obiteljima ide se na svetu misu i zajedno objeduje, vjeruje se da je Isus uskrsnućem iz mrtvih započeo vječni život. Pisanica je simbol novog početka. Nadajmo se da će i ovaj Uskrs sa sobom odnijeti bolest i potrese, te ponovno okupiti sve generacije za istim stolom uz sreću i smijeh.
Sretan Uskrs!