Važna uloga europskih poštanskih operatora za vrijeme epidemije korona virusa

Važna uloga europskih poštanskih operatora za vrijeme epidemije korona virusa

Potrebno je osigurati slobodni prijevoz poštanskih pošiljaka
 


Trenutna pandemija korona virusa uvelike mijenja naš svakodnevni život i europsku ekonomiju i nitko sa sigurnošću ne zna koliko će novonastala situacija potrajati. Europski poštanski operatori svjesni su globalnih izazova koje ova pandemija donosi i na njih pokušavaju odgovoriti svim dostupnim mjerama za suzbijanje virusa. Zdravlje i sigurnost poštanskih radnika i njihovih obitelji te korisnika kao i cijelog društva glavni je prioritet.

Pandemija se rapidno širi po Europi, a društvo se, više nego ikada, oslanja na neprekidan rad poštara i pravovremene dostave pošiljaka. Poštanski operatori obvezni su ispuniti svoje obveze pružanja univerzalne usluge te pružiti najveću moguću kvalitetu usluge u svakom trenutku.

Stoga poštanski operatori pozivaju nadležne da pomognu poštanskim operatorima u održavanju infrastrukture koja je nužna za sve građane te zajamče neometan prijevoz svih poštanskih pošiljaka širom Europe.

Članice PostEuropa velik su i bitan dio europskog gospodarstva. Tijekom kriznih vremena u kojima se nalazimo, oni su fizička poveznica između različitih regija, potrošača i proizvođača, institucija i građana. Pandemija COVID-a 19 dovela je do nezapamćene situacije i promijenila načina života koji smo poznavali, a koliko ćemo živjeti u ovakvim okolnostima, nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti. Mnoge zemlje prelaze u djelomičnu ili potpunu karantenu,  provode se brojna granična ograničenja i potpuna zatvaranja granica s ciljem suzbijanja pandemije.

Rezultat toga su brojni zastoji i poremećaji u prijevozu koji uzrokuju kašnjenje poštanskih pošiljaka unutar i izvan EU. Unatoč tome, poštanski operatori neprestano prilagođavaju svoje poslovanje kako bi osigurali kontinuitet usluge.

Zdravlje i sigurnost
Poštanski operatori najveći su poslodavci u većini europskih zemalja, a zdravlje i dobrobit više od dva milijuna zaposlenika, njihovih obitelji, korisnika, kao i cijeloga društva na prvom je mjestu.
Građani, uključujući i one najugroženije te one koji žive na teže dostupnim mjestima svakodnevno se oslanjaju na dostavu pošte, a mnogima je upravo ona glavni izvor informacija i fizičke povezanosti tijekom ovog ograničenja. Često nešto sasvim malo, poput razglednice i pisma može pružiti utjehu u ovim teškim vremenima.

Predanost prema Općim obavezama usluga
Europski poštanski operatori predani su svom cilju, a to je ispunjavanje univerzalne usluge i pružanje kvalitetne usluge u ovim zahtjevnim vremenima.
Poštarski operatori upravljaju i prilagođavaju poslovanje najveće mreže poštanskih ureda te mreže koja prikuplja, sortira, prevozi i dostavlja pošiljke po cijeloj Europi i tako udovoljavaju potrebama pojedinaca, kompanija i svih poštanskih korisnika. Upravo zbog toga, mi smo kritična infrastruktura za europske zemlje.

Sloboda prijevoza poštanskih pošiljaka
Poštanski operatori formiraju globalnu mrežu koja je dio Svjetske poštanske unije (specijalizirane agencije UN-a) i kao takvi oslanjamo se na međusobnu povezanost zemalja, kako u Europi, tako i širom svijeta.

Svjesni nužnosti borbe protiv pandemije, ipak skrećemo pozornost vladinim dužnosnicima da pruže podršku svim poštanskim operatorima. To se posebno odnosi na slobodan prijevoz poštanskih pošiljaka (pisma, paketi, brze-dostave, e-trgovina...) svim vrstama prijevoza, posebno cestovnim. To će omogućiti poštanskim operatorima da nastave služiti zajednici diljem Europe na najučinkovitiji način.

„Krizna situacija često otkriva istinski karakter društva. Isto vrijedi i za poštanske usluge. Građani, kao i naši zaposlenici i njihove obitelji oslanjaju se na učinkovitu poštansku mrežu za slanje i primanje pošiljki. Upravo to im omogućuje da nastave sa svojim životom u ovim teškim vremenima gdje se svi zajedno borimo protiv nevidljivog neprijatelja. Stoga sada, više nego ikada prije, molimo Europsku uniju, međunarodne organizacije i nacionalna tijela da surađuju s poštanskim operatorima kako bi nam pomogli da pomognemo građanima i zauzvrat pomognemo gospodarstvu“ - Jean-Part Forceville, predsjednik PostEuropa.