Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Zajedničko izdanje poštanskih maraka Republike Hrvatske i Republike Koreje

27.08.2019.
Nacionalni parkovi
 
Zagreb, 27. kolovoza 2019. – Hrvatska pošta dugi niz godina izdaje zajednička izdanja prigodnih poštanskih maraka u suradnji s drugim poštanskim operatorima. Ove godine, 29. kolovoza, u optjecaj će se pustiti poštanske marke nastale u suradnji s Korejskom poštom. Motiv ovogodišnjeg izdanja je Nacionalni park Sjeverni Velebit i Nacionalni park Seoraksan. Autori prigodnog izdanja su Duje Šegvić, dizajner iz Splita, i Jihyeong Ryu, dizajnerica iz Seoula. Naklada poštanskih maraka iznosi 150 000 primjeraka po motivu, a nominalna vrijednost obiju maraka je 8,60 kuna. Prigodne poštanske marke izdane su u arčićima od 9 maraka, a Hrvatska pošta izdaje i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Nacionalni park Sjeverni Velebit
Velebit je najduža i površinom najveća planina u Hrvatskoj. Ovaj planinski masiv UNESCO je 1978. proglasio svjetskim rezervatom biosfere. Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom 1999. (površine 109 km²). Unutar Parka nalazi se i nekoliko posebno zaštićenih područja te brojne planinarske staze. Zasigurno, uz sve ostale ljepote ne smijete propustiti šetnju najljepšom planinarskom stazom u Hrvatskoj – Premužićevom stazom.
 Gotovo svi vrhovi Velebita obrasli su šumom, a kamenjar obiluje surovim oblicima među kojima rastu jedinstvene biljke. Travnjaci oduševljavaju šarenilom biljaka u cvatu i njihovim oprašivačima.


 
Nacionalni park Seoraksan
Golemo prostranstvo Nacionalnog parka Seoraksan, čija je ukupna površina 398 km², može se pohvaliti jednim od najspektakularnijih krajolika u Koreji, sa svojih trideset planinskih vrhova koji ulijevaju strahopoštovanje, uključujući i najviši vrh – Daecheongbong. Godine 1982. park je uvršten u UNESCO-ovu Svjetsku mrežu rezervata biosfere. U Koreji se Pinus pumila, poznatiji kao patuljasti bor, može naći samo na planini Seorak.
Naša zajednička odgovornost za zaštitu prirode ne poznaje granice. Zajedničkim izdavanjem ovih prigodnih poštanskih maraka Korejska pošta želi upoznati svijet s prekrasnom prirodom koja se može naći u Republici Hrvatskoj i Republici Koreji.