Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Zaštićeni prehrambeni proizvodi na poštanskim markama

12.04.2022.
 Novo izdanje serije prigodnih poštanskih marka

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 14. travnja 2022. nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi.“ Motivi na ovogodišnjoj seriji prigodnih maraka koju je oblikovao dizajner iz Splita Duje Šegvić jesu paški sir, slavonski med i varaždinski klipič. Autori fotografija na markama su Ivan Kraljić (marka Paški sir), Slađana Zavišić (marka Slavonski med) i Krešimir Geci (marka Varaždinski klipič). Vrijednost maraka označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Naklada maraka iznosi 30.000 primjeraka po motivu i izdane su u arčićima od 9 maraka. Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
 
Paški sir – zaštićena oznaka izvornosti
Paški sir je tvrdi ovčji sir koji se odlikuje ugodnim pikantnim okusom i zbijenom zatvorenom teksturom. Može se prepoznati po svom pravilnom, niskom cilindričnom obliku, ravnom do lagano konveksnom plaštu te po relativno malim dimenzijama (mase do 3,5 kg). Proizvodi se od punomasnoga ovčjeg mlijeka koje se dobiva od izvorne pasmine paške ovce na otoku Pagu i dvama otočićima u paškom arhipelagu – Mauni i Skrdi.
 
Nepovoljna geomorfološka i pedološka svojstva otoka Paga te specifične klimatske prilike uvjetovale su razvoj ovčarstva kao dominantne poljoprivredne grane kojom se bave otočni stanovnici, a unatrag stotinjak godina i znatnu proizvodnju sira, koja je postala dio lokalne tradicije.
 
Naziv Paški sir registriran je na razini Europske unije 25. studenog 2019. kao zaštićena oznaka izvornosti čime je zaštićen od bilo kakva oblika zlouporabe u cijeloj Europskoj uniji. Na tržištu se pod nazivom Paški sir mogu nalaziti samo oni proizvodi koji su proizvedeni prema Specifikaciji proizvoda za zaštićenu oznaku izvornosti Paški sir te za koje proizvođači posjeduju valjanu Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda koju je izdalo ovlašteno delegirano tijelo.


 
Slavonski med – zaštićena oznaka izvornosti
Slavonski med proizvode medonosne autohtone sive pčele od nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka. Pčele sakupljaju nektar, daju mu vlastite specifične tvari, pohranjuju ga, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja. Prema načinu proizvodnje Slavonski med je med u saću, med sa saćem ili dijelovima saća i vrcani, a može biti med od bagrema, med od lipe, med od uljane repice, med od suncokreta, med od kestena, cvjetni med ili medun hrasta sladuna.
 
Slavonski med vrca se iz okvira bez zagrijavanja postupkom centrifuge kako bi se očuvala njegova specifična svojstva. Utjecaji i međusobna interakcija lokalnog stanovništva, pčela i krajolika stvorili su jedinstveno agroekološko područje koje omogućuje Slavonskom medu da se ističe kao čisti sortni med, te je takav prepoznat i cijenjen desetljećima i na hrvatskom i na europskom tržištu.
 
Naziv Slavonski med registriran je na razini Europske unije 9. siječnja 2018. kao zaštićena oznaka izvornosti čime je zaštićen od bilo kakva oblika zlouporabe u cijeloj Europskoj uniji. Na tržištu se pod nazivom Slavonski med mogu nalaziti samo oni proizvodi koji su proizvedeni prema Specifikaciji proizvoda za zaštićenu oznaku izvornosti Slavonski med te za koje proizvođači posjeduju valjanu Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda koju je izdalo ovlašteno delegirano tijelo.


 
 
Varaždinski klipič – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla
Varaždinski klipič ručno je rađeno mliječno pecivo s posipom od sjemenki kumina proizvedeno od glatkoga pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera i soli od kojih se radi tanko tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića. Pečeni Varaždinski klipič je prutić koji s obiju strana ima po četiri nabora, a dug je najmanje 25 cm. Varaždinski klipič ima hrskav okus koji na nepcima prvo ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Mliječno-kiselkastog je okusa.
 
Naziv Varaždinski klipič registriran je na razini Europske unije 6. listopada 2020. kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla čime je zaštićen od bilo kakva oblika zlouporabe u cijeloj Europskoj uniji. Na tržištu se pod nazivom Varaždinski klipič mogu nalaziti samo oni proizvodi koji su proizvedeni prema Specifikaciji proizvoda za zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla Varaždinski klipič te za koje proizvođači posjeduju valjanu Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda koju je izdalo ovlašteno delegirano tijelo.