Završen projekt Prometnoga fakulteta u Zagrebu Transportikum u kojem je sudjelovala i Hrvatska pošta

20.5.2022.
Proglašeni pobjednici studentskog natjecanja na svečanoj dodjeli nagrada
 
Zagreb, 20. svibnja 2022. – Svečana završnica projekta Transportikum Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, u kojem Hrvatska pošta sudjeluje već petu godinu, održana je jučer, 19. svibnja 2022. U projektu je, uz Hrvatsku poštu, ove godine sudjelovala i Hrvatska Lutrija, Podravka i Ina. Transportikum aktivno spaja akademsku zajednicu i gospodarstvo, a studentima kroz terenski rad pruža uvid u izazove i problematiku realnog sektora.Podsjetimo, ovogodišnji projekt počeo je u ožujku 2022. timskom posjetom odabranih studenata Novom sortirnom centru u Velikoj Gorici. Studenti su tad iz prve ruke imali priliku vidjeti kako funkcionira sortirnica te postavljati pitanja voditeljima projekta Ivici Paradžiku, pomoćniku izvršnog direktora Divizije ekspres, i Antoniju Videki, izvršnom direktoru Sektora optimizacije u Diviziji pošta. Pred studentske timove postavljena su dva problemska zadatka koja se tiču već započetih poštanskih procesa.

Završnu svečanost otvorili su pozdravnim govorima prodekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Marko Šoštarić, predsjednica Organizacijskog odbora Transportikuma, prof. dr. sc. Jasmina Pašagić Škrinjar, te državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Nataša Mikuš Žigman, koja se u svom govoru studentima osvrnula i na zelenu tranziciju koju prolazi Hrvatska te energetski neutralno gospodarstvo kojem težimo. „Drago mi je što se studenti kroz ovakve projekte mogu uključiti u gospodarski sektor. Čestitam pobjednicima, kao i svim ostalim na sudjelovanju“, zaključila je Nataša Mikuš Žigman.

Nakon što su studenti, koji su bili raspoređeni u dva tima, izložili svoje prijedloge rješenja za zadane problemske zadatke, stručni žiri Hrvatske pošte odabrao je tim koji je ponudio bolje rješenje te im dodijelio prigodnu novčanu nagradu od 3000 kuna koju je omogućio Fakultet. „Iznimno nam je drago što već petu godinu sudjelujemo u ovom projektu koji osim što studentima daje mogućnost praktičnog rada i susreta s realnim sektorom, i nama gospodarstvenicima daje uvid u neka nova, svježa i neopterećena mladenačka razmišljanja. Oba tima ponudila su izvrsna rješenja i u našoj odluci presudile su nijanse. Hvala studentima na trudu, ali i organizatorima koji su nas pozvali da budemo dio ovog programa“, istaknuo je Antonio Videka.

Svim studentima još jednom čestitamo i želimo im svu sreću u budućem profiliranju i daljnjem napretku!