Crypto Center

Crypto Center

Kupite ili prodajte kriptovalute u poštanskim uredima

Više
Kako bi trgovanje i posjedovanje digitalnih valuta bilo što dostupnije svima koji su za to zainteresirani, dio poštanskih ureda pretvoren je u centre za kriptousluge.

U više od poštanskih ureda Hrvatske pošte možete zamijeniti kriptovalute za kune, ali i svoje kune pretvoriti u jednu od ponuđenih valuta. Kupnja i prodaja omogućena je za Bitcoin, Ripple, Stellar, Ether, Eos, Bitcoin Cash, Dai, USDT, USD Coin, Polkadot i Kusama.

Kako funkcionira zamjena i kupnja kriptovaluta?

Zamjena
Zamjena za kune obavlja se u dvije faze. U prvoj fazi radnik u poštanskom uredu vam, kako biste znali po kojem će tečaju biti otkupljena vaša kriptovaluta, izdaje kupon s QR kodom. Kupon sadrži upute o tome kako trebate napraviti uplatu i vrijedi 15 minuta od trenutka izdavanja. U tih 15 minuta od izdavanja kupona trebate skenirati QR kod na kuponu i pokrenuti slanje digitalne valute kriptomjenjačnici. Kada je slanje dovršeno, možete se vratiti u poštanski ured u kojem se pokreće druga faza otkupa kriptovalute, odnosno drugi dio transakcije zamjene (otkupa). U drugoj fazi isplaćuje vam se naznačeni iznos gotovine i time je zamjena kriptovalute za kune završena.

Kupnja
Kada dođete u poštanski ured i kažete da ste zainteresirani za kupnju kriptovalute, radnik u poštanskom uredu pokreće transakciju. Na šalteru trebate reći za koliki iznos u kunama i koju kriptovalutu kupujete. Radnik tada u program unosi sve potrebne podatke, a na vašu adresu e-pošte dolazi poruka s iznosom u kunama koji trebate uplatiti kako biste obavili kupnju. Nakon što predate naznačeni iznos novca radniku u poštanskom uredu on vam ispisuje kupon s QR kodom, a na vašu adresu e-pošte dolazi poruka s ostatkom koda za pohranjivanje kupljene kriptovalute.
 
*Napominjemo kako za trgovanje i posjedovanje kriptovaluta trebate imati digitalni novčanik u kojem se pohranjuje digitalni novac.

Na raspolaganju je i Crypto centar Hrvatske pošte (kripto.posta.hr), posebna internetska stranica na kojoj su na jednom mjestu okupljene sve usluge Hrvatske pošte povezane s kriptovalutama. Na internetskoj stranici je i tečajna lista, informacije o kupnji i prodaji željene kriptovalute, animirane upute u vezi s poslovanjem s kriptovalutama, kao i interaktivna karta s adresama poštanskih ureda u kojima je dostupna ova usluga.