Kako mogu poslati novac u inozemstvo?
Novac u inozemstvo možete poslati iz poštanskog ureda međunarodnom poštanskom uputnicom PostCash, Western Unionom te mobilnom aplikacijom PostCash.

Koja je razlika između međunarodne poštanske uputnice PostCash i Western Uniona?
Razlika je u iznosu naknade, zemljama u koje se novac može poslati (ili iz kojih se može primiti), maksimalnom iznosu za slanje i mjestu isplate.
 
Međunarodnom poštanskom uputnicom PostCash novac se može poslati u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju. Maksimalan iznos koji možete poslati iz poštanskog ureda je 1500 eura (Crna Gora do 1000 eura). Maksimalan iznos koji možete poslati mobilnom aplikacijom PostCash iznosi 950 eura .
 
Western Unionom možete slati novac u više od 200 zemalja, a maksimalan iznos je  5000 EUR-a. Najmanji iznos naknade za slanje novca PostCashom je 5,96 EUR, a najviši  39,15 EUR. Za slanje novca Western Unionom naknada iznosi od 7,00 do 100 EUR-a..


Koliki je iznos naknade za slanje novca PostCashom i Western Unionom?

Iznos naknade ovisi o načinu slanja, zemlji u koju se šalje novac i o iznosu koji se šalje. Najmanji iznos naknade za slanje novca PostCashom je 45,00 kn (5,97 eura), a najviši 295,00 kn (39,15 eura). NAKNADE ZA SLANJE NOVCA MEĐUNARODNOM POŠTANSKOM UPUTNICOM PostCash. Za Western Union iznos naknade za države u okruženju je od 50,00 kn (6,64 eura) do 1.085,00 kn (144,00 eura). Za ostale države iznos naknade kreće se od 100,00 kn (13,27 eura) do 1.085,00 kn (144,00 eura).
NAKNADE ZA MEĐUNARODNO SLANJE NOVCA WESTERN UNION.
 

U kojem je roku moguća isplata novca u inozemstvu?

Nakon 30 min od uplate za međunarodnu poštansku uputnicu PostCash te nakon 15 minuta od uplate u bilo kojem dijelu svijeta za Western Union.
 

Koliki je rok valjanosti međunarodne poštanske uputnice PostCash ili Western Uniona, tj. u koliko se dana može podići?

Rok valjanosti dogovoren je sporazumom i iznosi 30 dana. Ako se novac ne isplati u roku od 30 dana, uputnica se vraća pošiljatelju. Nakon povrata uputnice Hrvatska pošta obavještava pošiljatelja da može preuzeti vraćeni novac u poštanskom uredu.
Western Unionova uputnica nalazi se u aktivnom sustavu koji agent može provjeravati 45 dana. Nakon tog razdoblja, ako iznos nije isplaćen primatelju, na osnovi zahtjeva pošiljatelja može se obaviti povrat novca.
 

Mogu li poslati novac mobilnom aplikacijom?
Mobilnom aplikacijom PostCash možete slati novac u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju. Novac može biti isplaćen u bilo kojem poštanskom uredu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji u roku od 30 minuta od obavljene uplate. Aplikaciju možete preuzeti na Google Playu ili App Storeu, a više o usluzi saznajte na Postcash MOBILNA APLIKACIJA.

Može li maloljetna osoba primiti novac?

Poštansku uputnicu u unutarnjem i međunarodnom prometu te Western Unionovu uputnicu mogu primiti jedino osobe starije od 18 godina.
 

Koji je rok za isplatu novca poštanskom uputnicom u unutarnjem prometu?

Novac poslan poštanskom uputnicom bit će dostavljen primatelju u roku od maksimalno četiri radna dana od dana uplate poštanske uputnice. Ovisno o dopunskoj usluzi, isplata idućeg dana ili uputnici CashExpress, novac može biti dostavljen, odnosno isplaćen i prije.
 

Kolika je naknada za poštansku uputnicu?

Naknada za slanje novca poštanskom uputnicom u unutarnjem prometu iznosi 4,00% (s PDV-om) od iznosa navedenog na uputnici. Najmanji iznos naknade je 14,33 kn (1,90 eura).